Business Internaţional

Coreea de Sud anunţă că reia începând de vineri propaganda la frontiera cu Nordul

Coreea de Sud anunţă că reia începând de vineri...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

07.01.2016, 12:58 86

Biroul preşedintei sud-coreene a făcut acest anunţ joi, la o zi după ce regimul stalinist nord-coreean a anunţat că a testat cu succes prima sa bombă cu hidrogen. Această revendicare a fost contestată, însă, de către guverne şi experţi străini.

Seulul a oprit transmisiunile de propagandă anul trecut, după ce a convenit cu Phenianul, în august, un pachet de măsuri vizând să atenueze tensiunile.

Preşedinţia sud-coreeană a anunţat că aceste emisiuni de propagandă vor fi reluate vineri.

Pe de altă parte, sud-coreeni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de testul nuclear anunţat de către Phenian.

Aproximativ 150 de persoane din cadrul unui grup civic conservator s-au adunat în Piaţa Gwanghwamun şi au cerut Guvernului sud-coreean să adopte măsuri dure împotriva regimului de la nord.

Protestatarii au ars o efigie a liderului nord-coreean Kim Jong-un şi au tăiat bucăţi un steag nord-coreean.

Regimul stalinist nord-coreean şi-a atras miercuri un val de condamnări internaţionale, după ce a anunţat testarea unei bombe cu hidrogen, un anunţ primit cu scepticsm.

De asemenea, Seulul a limitat joi intrarea în parcul industrial intercoreean, situat pe teritoriul nord-coreean în apropiere de frontieră, prima măsură concretă pe care autorităţile sud-coreene au adoptat-o după anunţul nord-coreean.

Ministerul sud-coreean al Unificării a anunţat că vizitatorii care nu sunt implicaţi în mod direct în operaţiunile de la complexul Kaesong nu mai au acces în incintă. Acest lucru afectează clienţi, potenţiali cumpărători şi furnizori de servicii către cele 120 de companii sud-coreene care operează în parcul industrial.

Firme sud-coreene - în principal întreprinderi mici şi mijlocii - produc bunuri precum ceasuri şi articole în domeniul modei cu ajutorul unei mâini de lucru nord-coreene ieftine. Parcul, în care lucrează aproximativ 53.000 de muncitori nord-coreeni, este ultimul proiect intercoreean important care a supravieţuit din perioada de apropiere între cele două ţări surori şi inamice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO