Business Internaţional

Consumatorii europeni isi reduc cheltuielile si pun presiune asupra cresterii economice a regiunii

Consumatorii europeni isi reduc cheltuielile si pun presiune asupra cresterii economice a regiunii

Cheltuielile consumatorilor europeni s-au redus in ultimul trimestru din 2007 pentru prima oara in patru ani

09.06.2008, 13:29 16

In aceste conditii, odata cu aniversarea a zece ani de la infiintarea Bancii Centrale Europene, institutia se afla intr-o dilema serioasa. Pe de-o parte, mentinerea dobanzii de referinta la cel mai inalt nivel din ultimii sase ani ar putea contracara inflatia. Pe de alta parte, o asemenea masura ameninta insa sa puna si mai multa presiune asupra cheltuielilor consumatorilor, care totalizeaza 56% din economia zonei euro, scrie Bloomberg.
Iar situatia s-ar putea inrautati. Nick Kounis, analist la Fortis Bank in Amsterdam, spune ca aprecierea pretului petrolului si al alimentelor va forta BCE sa-si majoreze tinta de inflatie. Deja, rata inflatiei este cu mai mult de 1% peste tinta oficiala a bancii.
"Perspectivele privind ritmul de crestere a cheltuielilor consumatorilor devin din ce in ce mai intunecate", a declarat Kounis, care si-a redus estimarile de crestere a cheltuielilor consumatorilor de la 1,7% la 1,2%.
"Atata timp cat presiunile inflationiste vor continua sa-si faca simtita prezenta, este foarte greu sa asistam la o revenire a pietei de consum. Sarcina strategilor Bancii Centrale Europene devine din ce in ce mai dificila pe zi ce trece", a adaugat el.
Banca Centrala Europeana, sub conducerea presedintelui Jean-Claude Trichet, va mentine dobanda de politica monetara la 4%, pana cel mai devreme in februarie anul viitor, arata o cercetare efectuata de Bloomberg in randul mai multor economisti. Pana recent, acestia estimau ca institutia ar putea reduce dobanda de referinta chiar din septembrie 2008.
Banca centrala americana (Fed) a redus dobanda de politica monetara de sapte ori in ultimele noua luni, aceasta ajungand de la 5,25% la 2%. Masura a fost adoptata in conditiile in care prabusirea pietei imobiliare americane risca sa conduca la recesiunea celei mai mari economii a lumii.
Stephane Deo, economistul-sef al UBS, se asteapta ca salariul real al europenilor sa inregistreze primul declin din ultimul deceniu, in conditiile in care inflatia din zona euro se mentine peste pragul de 3%.
Cheltuielile consumatorilor europeni au esuat sa revina la cote normale chiar si in conditiile in care cresterea exporturilor a determinat companiile sa sporeasca rata angajarilor si sa efectueze investitii substantiale. De asemenea, rata somajului din zona euro a ajuns la recordul minim de 7,1%.
Cheltuielile consumatorilor europeni s-au redus in ultimul trimestru din 2007 pentru prima oara in patru ani, in timp ce in primul trimestru al anului nu a inregistrat decat o crestere de 0,2%, arata datele institutului european de statistica.
Unii strategi ai BCE, printre care si Axel Weber, reprezentantul Germaniei in consiliul de conducere al institutiei, au sustinut chiar ideea majorarii dobanzii de politica monetara, argumentand ca ritmul de crestere a consumului se va imbunatati odata ce ciclul economic isi va relua cursul normal.
Investitiile si constructiile au condus cresterea economica aferenta primului trimestru la 0,8%. Acest rezultat a determinat Fondul Monetar International
sa-si majoreze estimarile privind cresterea economica a zonei euro pentru intreg anul 2008 pana la 1,75%, fata de 1,4% cat se previziona anterior. Anul trecut, ritmul de crestere inregistrat de zona euro s-a situat la 2,6%.
Inflatia din zona euro a urcat in mai la 3,6%, fata de 3,3% cat se inregistra in luna aprilie. Iar mentinerea barilului de petrol aproape de 130 de dolari ii determina pe analisti ca considere ca presiunile inflationiste nu vor inceta foarte curand.
In martie, BCE estima o inflatie de 2,9% in 2008, urmand ca aceasta sa coboare pana la 2,1% anul viitor. Insa, membri ai consiliului director, printre care Weber si Yves Mersch, au semnalat faptul ca aceste estimari ar putea fi modificate.
"Toata lumea, inclusiv BCE, a subestimat inflatia", a declarat Joerg Kraemer, economistul-sef al Commerzbank. "Rata inflatiei ar putea atinge chiar si 4% pana la sfarsitul anului", a adaugat acesta.
In aceste conditii singurele produse care inregistreaza cresteri importante sunt cosmeticele. Producatorul newyorkez Estee Lauder si-a modificat in crestere estimarile privind rezultatele financiare pentru 2008, dupa ce vanzarile inregistrate in trimestrul trei al anului fiscal in curs au urcat cu 11%.
Mai mult, Douglas Holding, cel mai mare retailer de cosmetice la nivel european, a anuntat in mai ca pierderile inregistrate in trimestrul anterior s-au diminuat ca urmare a vanzarilor ridicate inregistrate pe segmentul de parfumuri.
Ceilalti retaileri nu o duc insa la fel de bine. Reprezentantii Carrefour, cel mai mare lant de retail din Europa, au declarat recent ca, pe piata franceza, conditiile de business "sunt mult mai dure decat se anticipase". "Retailerii nu au avut de infruntat niciodata atatea provocari", a declarat Jose Luis Duran, presedintele Carrefour.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO