Business Internaţional

Confesiunile unui fost ministru de finante: „In toamna lui 2008 ma rugam noaptea ca sectorul financiar sa nu se prabuseasca”

Confesiunile unui fost ministru de finante: „In toamna lui 2008 ma rugam noaptea ca sectorul financiar sa nu se prabuseasca”

FOTO: Reuters

03.02.2010, 00:00 23

"Sunt speriat", i-a spus Henry Paulson, secretar al TrezorerieiStatelor Unite in cea mai grea perioada din istoria recenta asistemului bancar mondial, sotiei sale la telefon la scurt timpdupa falimentul bancii Lehman Brothers. "Nu stiu ce sa fac."

In acele clipe, pentru ca autoritatile nu aveau un plan deactiune in cazul in care o banca de mari proportii intra infaliment, singura solutie la care mai putea apela Paulson era sa seroage ca sistemul financiar sa nu se prabuseasca, asa cum ilsfatuise sotia.

"Eram intotdeauna cu un pas in urma evenimentelor. Eraintotdeauna mai mult decat ne asteptam", a spus Paulson la lansareacartii sale "On The Brink" ("Pe marginea prapastiei"). Teama de oprabusire fara precedent a dolarului si de un colaps al sistemuluifinanciar american a facut autoritatile sa actioneze sub presiuneatimpului si sa ia decizii drastice, chiar daca nu stiau intotdeaunadaca masura care urma sa fie luata era si cea mai buna. "Am facuttot ce ne-a stat in putinta, si am luat decizii corecte", afirmaPaulson, o figura iconica a actualei crize.

Henry Paulson s-a temut ca dolarul ar putea sa o ia pe o pantaputernic descendenta in stadiul initial al crizei, cand toti ochiierau atintiti asupra SUA, a declarat el pentru Financial Times.

"Acesta a fost un motiv real de ingrijorare", a spus Paulson cuputin timp inainte de lansarea memoriilor sale. O prabusire adolarului "ar fi fost catrastrofala", a mai spus el. "Lucrurile nus-au agravat. Aceasta criza a monedei nationale nu a avut locniciodata."

Cand evenimentele au inceput sa se precipite si evenimentele aucapatat dimensiuni mondiale, dupa falimentul Lehman Brothers,dolarul si-a revenit, insa Paulson tre-buia sa faca fata altorprobleme, prabusirile institutiilor din sistemul financiaramerican.

Contra cronometru

El se temea ca gigantii Goldman Sachs si Morgan Stanley vor fiurmatoarele pe lista disparutilor, dupa Washington Mutual siWachovia. Autoritatile americane au analizat posibilitatea unorfuziuni intre JPMorgan si Morgan Stanley, Goldman si Citigroup sauGoldman si Wachovia.

Aceasta a fost prima optiune. S-a optat in final pentru o a doua- Morgan Stanley si Goldman au fost transformate in holdinguribancare si au primit accesul la lichiditatile oferite de bancacentrala.

Aceasta manevra de ultim moment a fost creionata in cele treisaptamani dintre prabusirea Lehman si inceputul lui octombrie, candsistemul financiar mondial a fost la un pas de margineaprapastiei.

"Bancile picau precum mustele", a spus Paulson, care se chinuiasa primeasca aprobarea Congresului pentru fondurile de salvareTARP. Momentul decisiv a fost atunci cand Paulson a facut presiuniasupra a noua institutii financiare majore din Statele Unite pentrua accepta fonduri TARP in valoare de 125 de miliarde de dolari,care sa le sustina functionarea.

"Britanicii ne-au facut-o"

Fostul secretar al Trezoreriei mai marturiseste ca autoritatileamericane nu au avut instrumentele necesare pentru a solutiona oastfel de criza. A lipsit in special un regim controlat defalimente pentru institutiile non-financiare.

Despre falimentul Lehman Brothers, el spune ca guvernul nu aveaautoritatea legala sa salveze banca de investitii si nu a pututgasi un cumparator. Vina o arunca pe umerii Autoritatii de ServiciiFinanciare din Marea Britanie, care a fost reticenta in a aproba unacord inainte de faliment prin care sa permita Barclays sa cumpereLehman. "Britanicii ne-au facut-o", este concluzia lui Paulson. Elspera ca din cartea sa oamenii vor intelege "viteza cu care evoluaulucrurile si numarul de decizii ce au trebuit luate intr-un timpfoarte scurt".

Paulson marturiseste ca a fost surprins de reactia vehementa apublicului impotriva planului de finantare a bancilor din baniicontribuabililor. Era o diferenta intre modul in care politicieniipercepeau aceste actiuni si modul in care publicul le primea.

"Noi stiam, eu stiam ca atunci cand pietele vor paraliza, eradoar o problema de cateva saptamani pana cand impactul asupraeconomiei avea sa se faca simtit."

Cine este Henry Paulson

  • A fost cel de-al 74-lea secretar al Trezoreriei Statelor Unite,activand in functie intre iulie 2006 si ianuarie 2009.
  • In 2006, Forbes estima averea lui Paulson la 700 de milioane dedolari.
  • Este una dintre cele mai reprezentative figuri ale actualeicrize mondiale.
  • A fost, timp de opt ani, presedintele si directorul executiv alGoldman Sachs incepand cu 1999.
  • El s-a alaturat echipei Goldman Sachs in 1974, cand a lucrat labiroul din Chicago al bancii. In 1982 a devenit partener.
  • In 2008, revista Time l-a numit pe Paulson cea de-a doua ceamai importanta persoana a anului.
  • Isi obtine diploma universitara la Universitatea Dartmouth, cuspecializarea Engleza, iar masterul il face la Harvard BusinessSchool, la specializarea Administrarea Afacerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO