Business Internaţional

Companiile se pregatesc pentru inca un an slab din cauza masurilor de austeritate din Europa

Companiile se pregatesc pentru inca un an slab din cauza masurilor de austeritate din Europa

Rene Obermann, directorul executiv al Deutsche Telekom, vede si partea frumoasa a crizei din Europa: poate cumpara 20% din grupul elen OTE de la guvernul de la Atena (FOTO: Reuters)

22.03.2010, 23:03 22

Programele de austeritate adoptate de unele state de pecontinent ar putea duce la scaderi mai abrupte ale veniturilorcompaniilor din regiune, care incearca sa isi revina dupa cea maisevera recesiune de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace,scrie Bloomberg.

In prezent, 67% dintre executivii a 18 mari companii europenesunt de parere ca veniturile din aceste state vor ramaneneschimbate sau vor fi in usoara crestere fata de 2009. Exista insasi executivi care spun ca scaderile veniturilor si alecheltuielilor consumatorilor, ce au fost evidente inca de anultrecut, se vor inrautati.

"In a doua jumatate a anului trecut veniturile gospodariilor dinregiune nu s-au redus, insa multi au trecut de la abonamente lacartele prepay si au devenit mai sensibili la modificarile depret", a spus Guido Kerkhoff, membru in consiliul director alDeutsche Telekom, cel mai mare actionar al OTE din Grecia, facandreferire la statele din Europa de Sud si de Est. "Clientii vordeveni mai precauti." OTE detine in Romania Romtelecom, Cosmote,Germanos si Zapp.

Criza loveste si marile companii europene

De la telefoane mobile, vin si haine la ciment si masini,cererea pentru bunuri si servicii urmeaza sa scada in aceste tariin 2010, conform estimarilor analistilor si economistilor. Lafarge,cel mai mare producator de ciment la nivel mondial, crede cavolumul vanzarilor de materiale de constructii va scadea cu pana la8% in Grecia si 15% in Spania. Pernod Ricard, cel de-al doilea celmai mare producator de bauturi alcoolice din lume, cu branduriprecum wiskeyul Chivas Regal si vodka Absolut, trebuie sa faca fataunei piete "dificile" in Spania, statul cu cele mai indatorategospodarii din zona euro.

"Situatia este din ce in ce mai dificila", a spus Olivier Cavil,purtator de cuvant pentru Pernod Ricard. Spania este cea de-a douapiata de export ca marime, dupa Statele Unite, potrivit companieicu sediul la Paris. Si in Irlanda cererea a "scazut dramatic",afectata de economia in picaj si de lipsa de incredere aconsumatorilor, a spus el.

Nici pentru companii din retail precum Carrefour sau Marks andSpencer situatia nu este diferita.

Recesiunea in W ar putea deveni realitate

Eforturile realizate de state pentru a-si reduce deficitelebugetare pentru a calma pietele si pentru a se incadra in limiteleimpuse de Uniunea Europeana ar putea trimite unele dintre cele 16state membre ale zonei euro intr-o recesiune in W, potriviteconomistilor.

"Masurile fiscale vor avea cu siguranta repercusiuni puterniceasupra cresterii economice", a spus Luca Mezzomo, seful diviziei decercetare economica in cadrul Intesa Sanpaolo din Milano. "Efectulacestor masuri va fi deosebit de dur pentru consum, in conditiilein care se vor reduce veniturile disponibile si se vor majorapreturile."

Grecia incearca sa majoreze taxele si sa reduca salariile pentrua reduce deficitul bugetar, care in 2009 s-a situat la 12,7% dinPIB, cel mai ridicat nivel din UE. Irlanda, cu un deficit bugetarde 11,7%, reduce salariile muncitorilor din sistemul public.

Portugalia vinde active de stat pentru a-si reduce deficitul,acum aflat la de peste trei ori peste limita de 3% din PIBstabilita de UE. Spania incearca sa isi revina din cea mai gravarecesiune din ultimele sase decenii. Economia statului iberic,impovarata de criza din sectorul constructiilor, a inceput sa secontracte inca din al doilea trimestru din 2008.

Atena poate rezista fara imprumuturi pana la sfarsitullunii aprilie

Grecia poate rezista fara imprumuturi pana la sfarsitul luniiaprilie, iar autoritatile de la Atena inca nu au hotarat cand vorapela la pietele de capital pentru a refinanta datoriile ajunse lascadenta, a declarat ministrul adjunct de finante PhilipposSachinidis. "Avem capacitatea de a rezista pana la sfarsitul luniiaprilie, fara a apela la pietele de capital. Nu am luat inca niciodecizie legata de cand vom incepe sa cautam imprumuturi", a afirmatSachinidis. In perioada aprilie - mai vor ajunge la scadentadatorii de circa 23 de miliarde de euro, iar guvernul elen ar puteaacoperi sapte miliarde din total, a declarat seful agentieinationale a datoriilor Petros Christodoulou. Grecia a imprumutatdeja peste 15 miliarde de euro in acest an prin intermediulemisiunilor de obligatiuni si al unui plasament privat, dintr-unnecesar estimat la 53,2 miliarde de euro pentru 2010.Mediafax

Europa are viziuni diferite asupra Greciei

Criza din Grecia a divizat Europa, in conditiile in careoficialii celor mai importante state nu ajung la un acord in ceeace priveste solutia potrivita pentru ajutorarea statului de laMarea Mediterana. Cancelarul german Angela Merkel a spus caajutorarea Greciei nu trebuie sa devina cel mai important subiectde pe lista de discutii a summitului Uniunii Europene ce va avealoc joi, scrie The New York Times.

"Grecia ar trebui sa isi solutioneze singura problemele, si inprezent nu necesita ajutor", a spus Merkel. Aceste declaratii vinin contradictie cu cele ale altor lideri europeni. "Daca ininteriorul Uniunii Europene nu exista vointa ca o tara careutilizeaza moneda euro si care este in criza sa fie ajutata, atunciUniunea Europeana nu ar trebui sa existe", a spus premierul italianSilvio Berlusconi. Cristina Rosca

Bancile germane vor cotiza la un fond de prevenire acrizelor

Liderii coalitiei cancelarului german Angela Merkel au convenitsa oblige institutiile financiare germane sa contribuie in cadrulunui fond de prevenire a crizelor, scrie Bloomberg. GuidoWesterwelle, liderul Partidului Liber Democrat, a declarat ca s-auinregistrat "progrese concrete" in ceea ce priveste reglementareasectorului bancar in decursul a patru ore de discutii in cadrulcancelariei din Berlin. Masurile urmeaza a fi discutate de expertiifinanciari ai celor trei partide ce alcatuiesc coalitia AngeleiMerkel. Catalina Apostoiu

Criza vazuta ca o oportunitate

Exista companii care ar putea avea de castigat de pe urma crizeidin Grecia. "Putem privi situatia dintr-o perspectiva cinica.Aceasta criza ar putea reprezenta o oportunitate deosebita pentruachizitionarea unor companii grecesti la un pret bun", potrivit luiChristos Pitelis, directorul Centrului pentru management sibusiness international din Cambridge. Deutsche Telekom, care aanuntat pierderi in trimestrul patru in principal din cauzareducerii valorii contabile a diviziei din Grecia, este dispusa saisi majoreze participatia in cadrul entitatii. Compania cu sediulla Bonn, care detine 30% din OTE, a platit 3,8 mld. euro pentru oparticipatie care este acum evaluata la 1,31 mld. euro. DeutscheTelekom a anuntat ca ar fi interesata sa isi majoreze participatiadaca guvernul va vinde alte actiuni in cadrul companiei. Guvernulelen detine o participatie de 20%. "Guvernul grec are optiunea de ane vinde actiunile pe care le detine", a spus Rene Obermann,directorul executiv al grupului german.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO