Business Internaţional

Companiile germane unesc continentele şi duşmanii: caută să producă mai mult în SUA şi China, unde-s mai aproape de clienţi

Companiile germane unesc continentele şi duşmanii:...
Foto: Profimedia

Autor: Catalina Apostoiu

30.08.2023, 21:23 5716

Aproape o treime din companiile industriale germane plănuiesc să-şi crească producţia pe plan extern mai degrabă decât intern pe fondul în­gri­jorărilor în creştere privitoare la vii­torul ţării fără gazele ruseşti, re­levă sondajul anual realizat de Came­ra Germană a Comerţului şi Indus­tri­ei (DIHK) citat de Financial Times.

Sondajul a găsit că 32% din com­paniile chestionate preferă investi­ţiile peste graniţe în detrimentul extinderii locale, procentul fiind dublu faţă de cel din sondajul de anul trecut.

Camera i-a chestionat pe 3.572 dintre membrii săi în legătură cu efectul problemelor privind e­nergia asupra perspectivelor lor de business.

DIHK a indicat în special pro­vocările legate de extinderea reţelei de energie a Germaniei. Trei sferturi din cei 12.000 de km de noi linii de electricitate necesare pentru susţine­rea ambiţiilor electrice ale ţării nu au fost încă aprobate pentru construcţie. Sondajul a găsit că 52% din compa­niile participante cred că tranziţia e­ner­getică are un impact negativ asu­pra businessurilor lor, procentul fiind cel mai ridicat de la începutul publi­cării barometrului în 2012.

Rezultatele sondajului reflectă temerile invocate de gigantul BASF din sectorul chimic în momentul în care acesta a ales China ca locaţie pentru unităţi de 10 miliarde de euro pe care le are în construcţie. Acesta a menţionat accesul facil la volume ridicate de energie verde ca unul din­tre motivele din spatele deciziei. În acelaşi timp, acesta a anunţat o res­trân­gere permanentă a activităţii de la sediul său din Ludwigshafen.

„Investiţiile în fabrici şi tehno­logii noi ies din Germania“, potrivit lui Michael Vassiliadis, preşedinte al uniunii germane pentru industriile chimică şi a energiei IG BCE. Ten­dinţa s-a accelerat de la „problema cu energia“.

Principalii beneficiari, arată aces­ta, sunt China şi SUA, care oferă com­paniilor „pachete complete“ care pe lângă stimulente fiscale in­clud accesul la energie verde şi pro­cese accelerate de autorizare.

Potrivit VCI, care reprezintă com­paniile din industria chimică germană, companiile din sector nu-şi pot permite să nu investească în China. O cincime din investiţiile străine realizate de industrie au fost realizate în China. Alţi giganţi ger­mani aleg să investească în SUA, aflate în conflict cu China.

Siemens Energy va construe parcuri eoliene offshore de 30 GW acolo până în 2030, VW va investi 7 miliarde de dolari în statul Tennessee, în timp ce investiţiile BMW în uzina sa din Carolina de Sud se vor ridica la 1,7 miliarde de dolari.

Vor exporta aceştia înapoi în Europa având în vedere costurile de transport ridicate?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO