Business Internaţional

Companiile europene se vor confrunta cu „un exod masiv“ al forţei de muncă în căutarea unor noi oportunităţi

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

05.06.2013, 21:24 104

Companiile europene se vor confrunta cu „un exod in masă al angajaţilor“ în următorii trei ani în condiţiile în care economia din zona euro îşi revine, iar forţa de lucru va căuta noi oportunităţi, aten­ţionează un institut de cercetare britanic.

Ritmul în care angajatorii va trebui să înlocuiască personalul care pleacă va accelera din 2014, odată cu ieşirea economiilor europene din recesiune, se arată într-un studiu întocmit de Centrul pentru Cercetări în Afaceri şi Ştiinţe Economice din Marea Britanie şi compania de consultanţă Hay Group.

Rata de înlocuire va exploda de la 9% anul trecut la aproape 19% în 2016. În această perioadă, în total 39 de milioane de angajaţi îşi vor părăsi locul de muncă pentru a găsi unul nou, încurajaţi de condiţiile mai bune de pe piaţa muncii, scrie CNBC.

Problemele economice, măsurile de austeritate ale guvernelor şi criza dato­riilor din zona euro i-au descurajat până acum pe angajaţii din zona euro să plece în căutarea altui post, explică Ben Hubbard, director la Hay Group. „Riscul ca angajaţii ne­mulţumiţi şi care nu-şi mai pot înăbuşi frustrările să plece este acum mai mare. Deoarece economiile îşi revin, iar condiţiile de pe pia­ţa muncii se îm­bunătăţesc, aceştia vor căuta noi oportunităţi de angajare, lăsându-i pe foştii angajatori să facă faţă unor costuri de angajare mari şi deficite importante de talent“, a spus Hubbard.

Creşterea ratei de înlocuire va fi cauzată, iniţial, de angajaţi din sectorul tehnologiei informaţionale şi a comu­nicaţiilor, al serviciilor profesionale şi din sănătate.

Vor urma angajaţii din retail, odată cu creşterea cheltuielilor consuma­torilor, cu 2016 anul de maxim. 

Hay Group îndeamnă companiile să se pregătească de „exodul în masă“ prin rezolvarea unor probleme cum ar fi compensaţiile salariale.

„Circa 53% din angajaţi consideră că sunt remuneraţi mai puţin decât merită, iar 43% dintre ei nu cred că angajatorul demonstrează că îi pasă de personalul său“, mai arată studiul citat.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 06.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO