Business Internaţional

Companiile din sectorul energetic domina Europa Centrala si de Est

Companiile din sectorul energetic domina Europa Centrala si de Est

Click pentru imaginea intreaga

17.09.2007, 21:50 31

Din cele 500 de companii intrate in top, 156 activeaza in acest sector si au realizat anul trecut 40% din totalul cifrei de afaceri cumulata a companiilor prezente in clasament. Pe locul doi ca domeniu se claseaza companiile ce produc bunuri de consum, 126 la numar, urmate de cele din distributie.
Cele mai puternice companii din regiune sunt concentrate in Polonia - 183 de companii (37%), Cehia - 82 de companii (16%), Ungaria 13% si Ucraina 13%. In total, cele patru tari concentreaza 80% din cele mai mari 500 de companii din regiune.
Aproximativ 10% din companiile din top se ocupa de producerea si comercializarea de automobile. Volkswagen Group a profitat de mana de lucru mai ietina din regiune si si a construit unitati de productie in Polonia, Cehia si Ungaria.
Alt domeniu de interes pentru investitori este sectorul de telecomunicatii. Cei mai mari jucatori de pe piata telecomunicatiilor din Europa Centrala si de Est sunt France Telecom/Orange, Deutsche Telekom/ T-Mobile, Telefonica si Vodafone.
Dezvoltarea acestui sector urmareste fidel tiparul urmat de Europa de Vest si America de Nord, forta motoare fiind reprezentata de comunicatiile mobile si conexiunile de mare viteza la internet. Chiar daca in viitorul apropiat se prevede o diminuare a veniturilor din telecomunicatiile mobile, noile tehnologii vor permite reducerea costurilor de operare ale companiilor si vor mentine profitul la un nivel constant.
Cand vine vorba de energie si utilitati, liderul incontestabil al acestui sector este compania ceha CEZ. Cu o cifra de afaceri de 5,7 miliarde de euro anul trecut, compania este incontestabil cea mai mare companie de utilitati din regiune.
Liberalizarea treptata a pietei energiei electrice si diversificarea portofoliului surselor de generare poate crea pe viitor un val de fuziuni si achizitii strategice.
Lukoil Neftochim este cea mai mare rafinarie din zona balcanica. Platforma are o capacitate de rafinare de 22.000 de tone de petrol pe zi si produce carburanti, substante chimice derivate din petrol si polimeri pentru export. Complexul de rafinare detine propriile centrale electrice, magistrale de transport, precum si infrastructura portuara. Compania are peste 9.000 de angajati.
Cea mai puternica companie din Cehia, Skoda Auto a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 7,3 miliarde de euro. Economia ceha a inregistrat anul trecut o crestere de 6,4%, pe fondul liberalizarii comertului si a pietei de capital dupa aderarea la Uniunea Europeana. Alt factor important ce a determinat cresterea economica a fost inaugurarea unor unitati de productie moderne.
Dupa Germania, Cehia este cea mai importanta piata de desfacere pentru Skoda. Compania a vandut anul trecut 125.000 de unitati, in scadere cu 2% comparativ cu anul precedent. Dezvoltarea economica a facut ca anul trecut cererea pentru vehicule comerciale sa creasca cu 28% la un total de 50.000 de unitati.
Mol, unul dintre cei mai puternici jucatori de pe piata petroliera din Europa Centrala si de Est, tinteste scaderea gradului de indatorare pana in 2010 sub nivelul de 30% si sa creasca treptat valoarea dividendelor. Grupul ungar si-a propus o triplare a productiei de hidrocarburi pana la 300.000 barili de titei pe zi, iar in sectorul de retail, compania vrea sa ajunga la 1.500 de benzinarii pana in 2010.
Compania PKN ORLEN a fost infiintata in 1999, dupa fuziunea dintre Petrochemia Plock si Centrala Produktow Naftowych (CPN). Compania opereaza in Polonia una dintre cele mai mari retele de rafinarii din Europa Centrala.
Reteaua de distributie retail a companiei este formata din 2700 de retaileri in Polonia, Germania, Republica Ceha si Lituania, ce opereaza sub brandurile ORLEN, Petrochemia Plock, BLISKA, STAR si Ventus logo. La sfarsitul primului trimestru din 2007, compania PKN ORLEN avea 19.976 de angajati.
Compania PKN are o cota de piata de 60% in Polonia si de zece ani este principalul furnizor al operatorilor ce isi desfasoara activitatea pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO