Business Internaţional

Companiile americane va trebui sa explice modalitatile de acordare a salariilor catre directori

28.07.2006, 18:50 9

Noile reglementari prevad expunerea detaliata a felului in care se calculeaza salariile managerilor companiilor pentru a spori increderea investitorilor si credibilitatea companiilor.
Transparenta salariilor si a bonusurilor incasate de directori a primit cel mai mare soc din ultimii 14 ani, organismul de reglementare a pietei de capital din SUA (SEC) aproband un nou set de reguli menit sa ajute investitorii sa inteleaga mai bine modul de recompensare al oficialilor companiei, scrie Financial Times.
Noile reglementari prevad obligativitatea companiilor de a prezenta o cifra care sa reprezinte compensatia anuala totala pentru fiecare director in parte, precum si o justificare detaliata a felului in care s-a ajuns la calcularea respectivei sume. In acelasi timp, noile reguli impuse de SEC prevad si o transparenta mai mare a procesului de acordare de optiuni de cumparare, prin care titularul are dreptul sa achizitioneze actiuni la un pret fix, stabilit la o anumita data, eliminand astfel, bresa legala care a permis in unele cazuri antedatarea acestor drepturi.
Per total, masurile adoptate vor asigura trecerea spre un sistem mult mai eficient si mai transparent, care va impune companiilor sa explice salariile platite directorilor cat mai detaliat. SEC spera ca astfel, companiile sa se bazeze mai putin pe reglementarile rigide de pana acum care au devenit din ce in ce mai nepotrivite pentru supravegherea multitudinii de metode de recompensare financiara.
John White, directorul departamentului de finante corporatiste din cadrul SEC, este de parere ca metodele de supraveghere de pana acum au dus la dezvoltarea unor discrepante in procesul de transparentizare si la o tendinta de migrare spre practici la limita legii. Noul sistem este de asteptat sa aduca o metoda mult mai buna de comparatie a activitatii directorilor de la diferite companii, precum si o argumentare mai detaliata a banilor incasati de acestia.
"Actionarii si reprezentantii lor au nevoie de informatii clare, care sa poata fi intelese de oricine, fara a fi nevoie de experienta in domeniu sau de o diploma de studii superioare. Treaba noastra este ca ei sa poata avea acces la astfel de informatii", a declarat Christopher Cox, presedintele SEC. El a precizat ca aceasta reforma a atras peste 20.000 de scrisori din partea populatiei, transformand noile reglementari in cele care au atras cel mai mult interes din partea sectorului privat in cei 72 de ani de la fondarea institutiei.
Incepand cu anul viitor, SEC va cere companiilor sa depuna un nou tip de analiza si discutie asupra recompenselor financiare, in care sa se prezinte metodologia sistemului de plata in cadrul companiei. Atasarea separata a acestei declaratii, si nu in cadrul raportului inaintat unei comisiii de supraveghere a platilor, va pune mult mai multa responsabilitate pe umerii companiilor in cazul in care informatiile prezentate vor fi eronate.
Acestei analize ii va fi atasat si un tabel care sa reprezinte sumarul platilor efectuate. In acest tabel se va preciza valoarea in dolari a activelor oferite ca plata, incluzand optiunile de cumparare la valoarea lor reala, o alta coloana care sa includa alte plati care depasesc pragul de 10.000 de dolari si suma totala incasata de director pentru serviciile sale.
Unii au criticat insa aceasta initiativa, argumentand ca transparenta unor astfel de date in cazul marilor companii de la Hollywood, de exemplu, ar insemna prezentarea unor date personale despre salariile incasate, dezvaluind informatii confidentiale competitorilor. SEC a propus ca acest tip de transparenta sa fie aplicat numai companiilor mari, cu capitalizari bursiere de peste 750 de milioane de dolari si persoanelor cu o influenta deosebita in cadrul companiilor. White a explicat ca astfel, sportivii de performanta, artistii, traderii si managerii de portofolii nu vor intra sub incidenta noilor reglementari. "Aceasta precizare va restrange cercul de persoane care va trebui sa furnizeze informatii care ar putea dauna mediului competitional catre factorii politici", a explicat presedintele SEC.


Noile prevederi ale SEC:

Informatiile despre salariile directorilor trebuie sa fie cat mai complete, bine argumentate si pe intelesul tuturor.
Ele nu vor mai fi inaintate unei comisii specializate pe plata executivilor, ci direct catre SEC, separat de rezultatele financiare.
Noua metoda va pune mai multa presiune pe companii pentru justificarea salariilor.
Vor fi nevoite sa respecte aceste conditii numai companiile cu o capitalizare bursiera de peste 750 mil. dolari si persoanele influente din cadrul companiilor mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO