Business Internaţional

Companiile americane concediaza mai putin

07.06.2009, 16:31 11

Numarul de concedieri din SUA a atins in mai cel mai scazut nivel din ultimele opt luni, inca un semn ca economia tarii incepe sa isi revina dupa criza, insa cresterile salariale reduse ii fac pe tot mai multi analisti sa creada ca redresarea economica nu va fi atat de vizibila pe cat se estima initial, scrie Bloomberg.

Numarul angajatilor din Statele Unite a scazut cu aproape 345.000 de persoane, mai putin decat era de asteptat initial, dar cu toate acestea rata somajului a atins un nivel record de 9,4%, cel mai ridicat din ultimii 25 de ani, din cauza ca tot mai multi americani intra pe piata fortei de munca in cautarea unei slujbe, potrivit datelor Departamentului muncii din SUA. Rata anuala de crestere a veniturilor obtinute de muncitorii din Statele Unite a atins cea mai mica valoare raportata din noiembrie 2005 pana in prezent.
"Declinul economic pare sa fi incetinit, insa pierderile inregistrate in acest moment afecteaza serios veniturile fiecarui american", potrivit lui David Malpass, economist si presedinte al agentiei de consultanta Encima Global in New York.
 
Economia isi va reveni lent
Malpass estimeaza ca economia americana se va "redresa lent" in urma celei mai grave perioade de recesiune inregistrata in ultima jumatate de secol.
O parte dintre investitori s-au aratat interesati de faptul ca numarul concedierilor a scazut, mai ales ca in perioada decembrie-mai si-au pierdut lunar locurile de munca peste o jumatate de milion de americani.
Cursul de schimb al dolarului a inceput sa se redreseze, veniturile acumulate la bugetul Trezoreriei SUA sunt in crestere, iar anumiti actori de pe piata estimeaza ca Fed ar putea majora rata dobanzii in acest an.
Seful consiliului care se pronunta cu privire la evolutia perioadelor de recesiune in Statele Unite a declarat insa ca este deocamdata "prea devreme" pentru a afirma ca declinul economic a luat sfarsit.
 
Americanii economisesc mai mult
Americanii de rand incearca sa faca tot mai multe economii si isi reduc drastic cheltuielile, intr-o perioada in care preturile locuintelor continua sa scada, iar cele mai multe companii isi reduc forta de munca.
Creditele contractate de americani au inregistrat o scadere record de aproximativ 15,7 miliarde de dolari (11,2 mld. euro) in luna aprilie, a doua cea mai mare inregistrata pana in prezent, avand in vedere ca obtinerea unui imprumut este in continuare dificila. Creditele acordate consumatorilor au scazut cu o rata anuala de 7,4%, la 2.520 de miliarde de dolari (1.804 mld. euro) in SUA, potrivit unui raport al Fed.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO