Business Internaţional

Companii din afara SUA interesate de Irak

31.03.2003, 00:00 17

Desi razboiul din Irak se afla abia la inceput, tot mai multe companii europene si asiatice isi manifesta interesul de a participa la procesul de reconstructie a acestei tari, in pofida informatiilor ca autoritatile americane ar putea favoriza candidatele din Statele Unite.
Grupul de inginerie elventiano-suedez ABB se poate implica in procesul de reconstructie cu ajutorul diviziei din domeniul energetic. Compania a participat la operatiunile de distributie a energiei in cadrul programului "petrol contra hrana" derulat in Irak de Organizatia Natiunilor Unite (ONU).
Producatorul francez de ciment Lafarge beneficiaza de o prezenta importanta pe piata din Orientul Mijlociu, ceea ce il plaseaza printre companiile favorite la obtinerea unui contract post-conflict.
Analistii apreciaza ca grupurile auto Renault si PSA Peugeot vor incerca sa patrunda pe piata irakiana, unde ar putea comercializa autocamioane, tractoare si ambulante.
Un alt posibil candidat ar putea fi grupul de inginerie MAN (Germania), specializat si in constructia de autocamioane. Rudolf Rupprecht, directorul executiv al companiei, a declarat, la inceputul saptamanii, ca MAN s-ar fi putut implica in procesul de reconstructie din Irak, in conditii normale. Dar, in situatia de fata, Rupprecht considera ca rivalii din Statele Unite vor indeplini cea mai mare parte a lucrarilor.
La sfarsitul saptamanii trecute, Francis Mer, ministrul francez al Finantelor, aprecia ca grupul petrolier TotalFinaElf poate avea o contributie semnificativa in statul arab, dupa incheierea ostilitatilor.
Surse apropiate companiei de inginerie Amec Plc (Marea Britanie) au declarat ca grupul are sanse reale de a obtine un contract, aflandu-se in evidenta autoritatilor americane. Amec a fost implicata in lucrarile de curatare si reconstructie de la World Trade Center si Pentagon, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.
O alta companie agreata de autoritatile americane este producatorul de ciment Adelaide Brighton din Australia, unul din aliatii cheie ai SUA. Grupul intentioneaza sa isi extinda activitatea in Orientul Mijlociu, pe fondul incetinirii activitatii interne de constructii.
Intr-o situatie similara se afla si compania austaliana BHP Steel.
Lista mentionata mai include si grupul de inginerie si produse electronice Siemens (Germania), China State Construction Engineering Corp, Hyundai Engineering and Construction (Coreea de Sud), Impregilo, cel mai mare grup italian din industria constructiilor, si firmele pakistaneze D.G Khan Cement si Lucky Cement.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO