Business Internaţional

Compania petrolieră poloneză PKN Orlen ţinteşte obiectivul de neutralitate climatică până în 2050

Compania petrolieră poloneză PKN Orlen ţinteşte...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.09.2020, 00:00 43

PKN Orlen, cel mai mare grup de rafinare de petrol şi retailer de produse petroliere din Polonia, a devenit prima companie de profil din Europa Centrală care s-a angajat să atingă obiectivul de neutralitate climatică până în 2050, cu planuri de a investi miliarde de euro în eficienţă energetică, energie solară, eoliană şi hidrogen, scrie Euractiv. Grupul şi-a dezvăluit „strategia de neutralitate a emisiilor“ anunţând planuri de investiţii de 25 de miliarde de zloţi (5,6 miliarde de euro) până în 2030 în energie regenerabilă şi alte proiecte cu emisii reduse de carbon.

Anunţul vine după ce Shell, BP şi alte companii majore europene de petrol au anunţat la începutul acestui an proiecte similare pentru a atinge nivelul de emisii nete zero până în 2050, în conformitate cu obiectivele pe termen lung ale UE privind schimbările climatice. Până în 2030, PKN Orlen intenţionează să reducă emisiile de CO2 din activele sale de rafinare şi petrochimice cu 20% şi emisiile de la generarea de energie cu 33%.

În următorii zece ani, PKN Orlen îşi va concentra eforturile asupra „surselor de generare a energiei cu emisii reduse şi zero, inclusiv a energiei eoliene offshore şi terestre sau solare, precum şi asupra biocombustibililor de nouă generaţie, a explicat compania într-un comunicat. Grupul a anunţat, de asemenea, construcţia unui centru de producţie a hidrogenului cu o capacitate de 600 kg / h în Wloclawek. Aceste investiţii vor fi acoperite prin emiterea de obligaţiuni verzi pe piaţa europeană de capital. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO