Business Internaţional

Commerzbank pierde pentru prima data in istorie

06.02.2003, 00:00 19

Commerzbank, a treia banca germana, un jucator major pe pietele financiare globale, a incheiat anul 2002 cu pierderi de circa 300 milioane euro, pentru prima data in istoria sa. Al treilea an consecutiv de cadere a valorii de piata pe pietele bursiere din toata lumea, impreuna cu starea deplorabila a economiei germane, sunt factorii care au cauzat primele pierderi, afirma oficiali ai bancii.
Provizioanele suplimentare constituite pentru pierderi potentiale din credite neperformante si riscante, de 1,32 miliarde euro, cu 30% mai mult decat in 2001, sut doar un alt aspect al problemei. Commerzbank a avut anul trecut pierderi nete de 298 milioane euro, fata de profitul de 102 milioane euro obtinut in 2001.

Holocaust in afaceri
Recunoscand rezultatele dezastruoase, oficiali din partea grupului au mai apreciat ca mediul bancar din Germania a fost cel mai dificil de la al doilea razboi mondial incoace. Pierderile Commerzbank subliniaza criza in care se zbate a treia economie a lumii, in pragul recesiunii, si castigurile timide din operatiuni cu valori mobiliare, pe fondul caderii burselor.
Sectorul fuziunilor, motorul din spatele venitului bancar din sectorul corporatist, a stagnat anul trecut, in vreme ce investitiile s-au inscris intr-un declin de proportii, iar indicele bursier reprezentativ pentru piata germana a pierdut doua treimi din valoarea sa de la inceputul lui 2002.
Concomitent, micile afaceri s-au prabusit cu miile, sporind volumul provizioanele pe care bancile trebuie sa le constituie pentru a face fata pierderilor potentiale din credite neperformante.

Colacul de salvare
Necazurile de la Commerzbank s-ar putea sfarsi printr-o solutie de consolidare a sectorului bancar din Germania. Au existat discutii intre Commerzbank si HVB Group referitoare la o posibila fuziune, dar fiecare grup bancar trebuie intai sa-si clarifice anumite probleme interne inainte de a initia o propunere mai serioasa. "Nu ne pierdem timpul cu fuziuni partiale sau totale. Inca nu a venit vremea pentru asemenea planuri", spune directrul executiv Klaus-Peter Mueller.
Viitorul suna insa mai bine, prin prisma promisiunii facute de consiliul de administratie al bancii, care prevede ca in 2003 Commerzbank va reveni pe profit "chiar si in contextul unor conditii nefavorabile", in mare parte datorita programului de eficientizare a costurilor.

Criza sectorului bancar
Expertii estimeaza ca, pe langa Commerzbank, si HVB Group sa inregistreze pierderi pe anul financiar trecut, in vreme ce Deutsche Bank, cel mai mare creditor german, se asteapta sa inregistreze profit in principal datorita restructurarii activelor. Dresdner Bank, o unitate a concernului de asigurari Allianz AG, va avea, in opinia specialistilor, cele mai mari pierderi operationale, dintre cele patru banci majore din Germania.
"Nu estimam o redresare fundamentala a acestui trend in 2003", spune Stefan Best, analist de credit la agentia internationala de rating Standard & Poor's.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO