Business Internaţional

Commerzbank - negocieri esuate

11.08.2004, 00:00 14



Viitorul bancii BHF este neclar dupa ce ING a anuntat retragerea Commerzbank de la tratativele pentru preluarea sucursalei sale din Germania, relateaza Financial Times.



Decizia Commerzbank de a nu continua negocierile vine dupa ce conducerea a afirmat ca nu exista suficiente singergii care sa "justifice o achizitie de o asemenea anvergura", sustin cei de la ING.



Institutia financiara olandeza si-a retras interesul pentru sucursala din Frankfurt si si-a reorientat interesul in alte directii.



Totusi, analistii privesc aceasta mutare ca o infrangere pentru Michel Tilmant, proaspat numit director general la ING, care a promis ca va renunta la activitatile auxiliare si la cele mai putin performante. Actiunile ING au pierdut 1,2% la ultima tranzactionare.



Cu toate ca olandezii nu au dezvaluit niciodata valoarea pe care o asteapta pentru BHF - pe care au preluat-o in 1999, in urma unei tranzactii cotata la 3 mld. euro - analistii estimeaza ca aceasta valoreaza in momentul de fata 1,5 mld. euro.



Albert Ploegh, analist la operatorul olandez de brokeraj Stroeve, crede ca retragerea bancii, a treia ca valoare bursiera din Germania, va influenta ceilalti potentiali ofertanti. El a interpretat decizia Commerzbank prin suprapunerea existenta intre clientii BHF si clientii proprii. Orice achizitie a fi provocat importante concedieri, dificil de realizat in sectorul bancar german din cauza rigiditatii legilor germane din domeniul muncii.



Saptamana trecuta ING a elaborat o strategie de limpezire a portofoliului propriu, cu scopul eliberarii de capital pentru domeniile de activitate cu un ritm de crestere pozitiv, in vizor aflandu-se banca sa online ING direct, pietele emergente si zona asiatica, precum si pentru a acorda dividende actionarilor.



Inainte de a se anunta interesul Commerzbank, ING stabilise BHF obiectivul de a inregistra profit in acest an si de a se incadra in obiectivul de ansamblu al companiei, de gestionare corespunzatoare a riscurilor in vederea obtinerii unor rezultate superioare pentru anul 2005.



Persoane la curent cu negocierile au afirmat ca negocierile cu Commerzbank ar fi fost blocate de ostilitatea managementului BHF si oportunitatilor foarte reduse de a realiza diminuari ale costurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO