Business Internaţional

Commerzbank, in cautarea rentabilitatii pierdute

02.04.2003, 00:00 14

Commerzbank si-a anuntat intentia de a elimina 2.600 de locuri de munca si de investi o suma suplimentara de un miliard de euro in segmentul creditelor acordate intreprinderilor mijlocii, in ciuda cresterii numarului de cazuri de insolvabilitate in Germania.
Eforturile depuse recent de Commerzbank, a treia mare banca listata public a Germaniei, conform Financial Times, de a-si recastiga rentabilitatea au fost privite cu reticenta de catre analisti. Acestia au avertizat ca reducerile suplimentare de costuri ar putea fi mai mult decat contrabalansate de declinul veniturilor determinat de situatia dificila cu care se confrunta segmentul operatiunilor bancare de investitii.
Klaus-Peter Muller, presedintele bancii, a declarat ca reducerile de personal fac parte din programul menit sa reduca baza anuala de costuri a bancii de la 5,2 miliarde de lire sterline in 2002 la 4,5 miliarde de lire sterline in 2004.
Banca, ce a inregistrat prima sa pierdere anuala anul trecut ca urmare a cresterii provizioanelor constituite impotriva pierderilor legate de credite si a reducerilor de valoare contabila, a anuntat ca un numar de 1.500 de locuri de munca vor fi desfiintate la sediul sau din Frankfurt, iar inca 1.100 locuri de munca vor fi eliminate in cadrul filialelor sale de peste granite.
Aceste reduceri de personal vor fi efectuate pe langa cele 4.800 de locuri de munca aflate deja in curs de desfiintare.
Guido Hoymann, analist in cadrul Bankhaus Metzler, o banca privata din Frankfurt, a declarat ca aceste reduceri sunt minime avand in vedere declinul pietelor de actiuni si scaderea economiei interne. "Cea mai mare problema este legata acum de venituri," a adaugat acesta.
Analistii se indoiesc de capacitatea Commerzbank de a redeveni rentabila anul acesta, avand in vedere ca aceasta a inregistrat o pierdere de 372 milioane de euro in 2002, datorata in mare parte cresterii cu 42% a costurilor legate de creditele neperformante.
Analistii sunt de asemenea sceptici in legatura cu decizia bancii de a-si spori volumul creditelor acordate intreprinderilor germane mici si mijlocii cu 1 miliard de euro.
Din moment ce Germania, cea mai mare economie a zonei euro, se va confrunta cu o perioada de recesiune, determinand o crestere a numarului de falimente in sectorul corporatist, a declarat un analist, "acesta nu pare a fi cel mai propice moment pentru cresterea expunerii fata de segmentul intreprinderilor mici si mijlocii". Acesta a spus ca banca pare sa-si asume acest risc in incercarea de a atrage venituri sporite.
Bancile rivale ale Commerzbank, HVB Group, Dresdner Bank si Deutsche Bank, si-au limitat volumul creditelor acordate acestui tip de intreprinderi. Totusi, oficialii Commerzbank insista ca portofoliul de credite acordate acestui segment s-a dovedit a fi cel mai rentabil pentru banca.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO