Business Internaţional

Comitetul Internaţional pentru Crucea Roşie: E nevoie urgentă de „acces umanitar” la Mariupol

Comitetul Internaţional pentru Crucea Roşie: E nevoie...

Autor: Laura Buciu

24.04.2022, 16:25 60

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a declarat că este „nevoie urgentă de acces umanitar imediat şi fără obstacole” în oraşul ucrainean asediat Mariupol.

Într-un comunicat de presă transmis duminică, CICR a declarat că este „profund alarmat de situaţia din Mariupol, unde populaţia are nevoie urgentă de asistenţă”.

Forţele ruseşti au continuat să atace oraşul duminică, a declarat căpitanul ucrainean Sviatoslav Palamar într-un mesaj de Paşte. Trupele din Azov - formate iniţial ca un batalion de voluntari naţionalişti, dar care ulterior au fost încorporate în armata ucraineană - continuă să reziste în uzina Azovstal asediată, alături de alte forţe ucrainene, în timp ce oficialii ucraineni estimează că 100.000 de civili necesită evacuarea din oraşul devastat.

„Este nevoie urgentă de un acces umanitar imediat şi neîngrădit pentru a permite trecerea voluntară în siguranţă a mii de civili şi a sute de răniţi din oraş, inclusiv din zona uzinei Azovstal”, a continuat CICR.

CICR a făcut mai multe încercări de a evacua civilii din oraş, una dintre echipele sale fiind reţinută peste noapte de poliţie la începutul lunii aprilie, în timpul unei încercări de a ajunge în oraş. După ce echipa a fost eliberată, un purtător de cuvânt al CICR a declarat că incidentul a arătat „cât de volatilă şi complexă a fost pentru echipa noastră operaţiunea de facilitare a unei treceri sigure în jurul Mariupolului”.

„Fiecare zi, fiecare oră care trece are un cost uman teribil”, a subliniat duminică CICR, adăugând că „este pregătit” să ajute părţile implicate în conflict să convină asupra unor acorduri de evacuare voluntară.

Echipele sale „sunt la faţa locului pentru a facilita operaţiunile de trecere în siguranţă de îndată ce se ajunge la un astfel de acord şi se oferă garanţii de securitate”, a conchis CICR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO