Business Internaţional

Comisia Europeană ripostează la criticile austerităţii: Dezbaterile în privinţa strategiei bugetare se aseamănă uneori cu un război al religiilor

Economistul Paul Krugman compară ideile birocraţilor de la Bruxelles privind economia cu nişte „insecte dezgustătoare“. Foto: AFP

Economistul Paul Krugman compară ideile birocraţilor de la Bruxelles privind economia cu nişte „insecte dezgustătoare“. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

15.03.2013, 00:05 469

Sub asediul acuzaţiilor că forţează aplicarea unor politici de austeritate care au partea lor de vinovăţie pentru situaţia gravă în care se află economia Europei, economiştii Comisiei Euro­pene au ripostat cu 3.000 de cuvinte în expresii tehnice pe care numai un specialist le-ar desluşi. Printre critici se numără economistul Paul Krugman, care compară ideile birocraţilor de la Bruxelles cu nişte „insecte dezgustă­toare“, scrie The Wall Street Journal.

„Dezbaterile în privinţa strategiei bugetare se aseamănă uneori cu un război al religiilor. Acesta este un lucru nefericit doarece diferenţele de opinie obiective de fond sunt din punctul nostru de vedere mai puţin evidente decât sunt uneori înfăţişate“, astfel începe răspunsul CE. Documentul este în principal o replică la ideea eco­nomiştilor Paul De Grauwe şi Yuemei Ji că politicile de austeritate ale Europei reprezintă o exagerare la adresa panicii de pe pieţe care a scufundat mai întâi Grecia, apoi Irlanda şi Portugalia. În sprijinul ideii vine faptul că actuala atmosferă de calm care înconjoară zona euro a venit după ce BCE a anunţat că va cumpra nelimitat obligaţiuni ale ţărilor care se angajează să respecte un program de bailout. Dacă banca ar fi făcut promisunea la începutul crizei datoriilor, este probabil ca austeritatea să nu mai fi fost necesară. Comisia ripostează argumentând că reducerea costurilor de împrumut ale guvernelor cu probleme de la periferia zonei euro nu sunt doar rezultatul angajamentelor asumate de BCE.

„Credinţa tot mai mare că procesul de ajustare progresează a contribuit probabil la îmbunătăţirea condiţiilor de pe pieţe“, se arată în răspunsul Co­mi­siei. Deficitele bugetare şi cele de cont curent de la periferia zonei euro scad, ceea ce sugerează îmbunătăţirea com­pe­­titivităţii economiilor respective. Spe­cialiştii CE nu elaborează mai mult asu­pra acestui argument. Obligaţia dovezii în acest caz pare să cadă în sar­cina CE de vreme ce efectele promisiunii făcute de CE sunt cât se poate de drastice.

Avem dreptate pentru că şi alţii spun la fel ca noi

Comisia susţine că austeritatea bugetară, sau „consolidarea fiscală“, cum îi spun birocraţii executivului european, a fost necesară şi notează că Fondul Monetar Internaţional şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică sunt de aceeaşi părere.

„Odată ce se admite că ajustarea fiscală este necesară, problema nu mai este una de principiu, ci una de măsură“, potrivit documentului.

Dar dacă nu se admite această nevoie de austeritate? Dacă zona euro n-ar trebui, în ansamblu, să reducă deficitele, se întreabă publicaţia ame­ricană. Grecia, Portugalia şi Irlanda, confruntate cu presiuni mari pe pieţe, aveau clar nevoie de reducerea deze­chilibrelor. Dar în această situaţie nu se găseau şi nu se găsesc Germania, Olanda, Finlanda, Austria şi nici chiar Franţa, pentru toate aceste ţări costurile de finanţare fiind mici în timpul crizei financiare.

Dacă Germania, Olanda, Finlanda şi Austria  - miezul sănătos al uniunii mo­netare - şi-ar fi permis deficite bu­getare mai mari, s-ar fi relaxat şi atitudinea faţă de bugetele zonei euro. Stimulul economic din aceste state ar fi prevenit ca deficitul bugetar al zonei euro să scadă atât de rapid. O atitudine mai relaxată ar fi dezmorţit şi cererea internă din miezul zonei euro şi ar fi ajutat periferia prin creştere indusă de exporturi.

Comisia acceptă acest punct de vedere. „Suntem de acord că simetria ajustării este o îngrijorare legitimă. Există căi de a ajunge la o abordare coordonată a reechilibrării, dar actua­lele mijloace sunt limitate“, spun economiştii de la Bruxelles.

CE se apără şi de acuzaţiile că este inflexibilă. În ultimul an a acordat mai mult timp Spaniei, Portugaliei şi Greciei să reducă deficitele bugetare deoarece creşterea economică slabă a subminat eforturile de a atinge ţintele de deficit. „Extinderea în continuare a termenelor ar putea fi recomandată în viitorul apropiat. Acuzaţia că CE insistă inflexibil pe austeritate pur şi simplu nu are temei“, spun autorii răspunsului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO