Business Internaţional

Comisia Europeană propune prelungirea până în iunie 2021 a Cadrului temporar privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul pandemiei de Covid-19

Comisia Europeană propune prelungirea până în iunie...

Autor: Cosmin Pirv, Mediafax

03.10.2020, 00:00 214

Comisia Europeană a propus statelor membre prelungirea până în 30 iunie 2021 şi adaptarea Cadrului temporar privind ajutoarele de stat, adoptat în 19 martie 2020 pentru a sprijini economia în contextul pandemiei de Covid-19.

Potrivit unui comunicat al CE, Comisia a trimis statelor membre spre consultare un proiect de propunere care vizează prelungirea dispoziţiilor Cadrului temporar cu menţinerea limitelor actuale pentru o perioadă suplimentară de şase luni, până la 30 iunie 2021. „Obiectivul este acela de a le permite statelor membre să sprijine întreprinderile în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19, în special în cazurile în care necesitatea sau capacitatea de a utiliza Cadrul temporar nu s-a materializat integral până în prezent, asigurând totodată condiţii de concurenţă echitabile”, se arată în comuncat.

De asemenea, CE a propus extinderea domeniului de aplicare a Cadrului temporar, având în vedere incertitudinea economică persistentă şi nevoile întreprinderilor cu pierderi semnificative ale cifrei de afaceri, oferindu-le statelor membre posibilitatea de a contribui la costurile fixe ale întreprinderilor care nu sunt acoperite de veniturile înregistrate.

Cadrul temporar, adoptat în martie 2020, este valabil acum până în 31 decembrie.

„În ultimele şapte luni, Cadrul temporar privind ajutoarele de stat a deschis calea către un potenţial sprijin din partea statelor membre în valoare de aproape 3 mii de miliarde de euro pentru întreprinderile cele mai afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19. Efectele crizei se vor mai resimţi o vreme. Iată de ce propunem prelungirea Cadrului temporar până la jumătatea anului viitor şi adaptarea acestuia la nevoile continue ale întreprinderilor, protejând, în acelaşi timp, piaţa unică a UE. Vom decide cu privire la calea de urmat, ţinând seama de opiniile tuturor statelor membre”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinta executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO