Business Internaţional

Comisia Europeană adresează o somaţie oficială Ungariei pe tema independenţei Băncii Centrale şi a justiţiei

Comisia Europeană adresează o somaţie oficială Ungariei pe tema independenţei Băncii Centrale şi a justiţiei

Autor: Iuliana Enache

17.01.2012, 18:31 147

Comisia Europeană a adresat o somaţie oficială Guvernului Ungariei, cerând modificarea măsurilor legislative care afectează independenţa Băncii Centrale şi a justiţiei, în caz contrar existând riscul sancţiunilor, anunţă preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, citat de AFP.

"Am decis lansarea procedurilor" de avertizare şi sancţionare a Ungariei, a declarat Barosso la Strasbourg.

Aceasta este prima etapă a unei proceduri de infringement care poate conduce la aducerea Ungariei în faţa Curţii Europene de Justiţie.

"Nu vrem ca o umbră de îndoială să planeze prea mult timp asupra respectului faţă de democraţie în această ţară", a explicat Jose Manuel Barroso.

Premierul ungar Viktor Orban este somat să modifice reformele constituţionale referitoare la banca centrală, la statutul judecătorilor şi la autoritatea ungară de protejare a datelor. Acesta are la dispoziţie o lună pentru a se executa, au precizat colaboratorii lui Barroso.

Bruxelles-ul consideră că reformele votate de Parlamentul ungar încalcă dreptul comunitar.

"Ungaria, ca toate celelalte state membre UE, este obligată prin tratate să garanteze independenţa băncii centrale, a autorităţii care se ocupă de protecţia datelor şi a judecătorilor", a amintit Barroso.

Budapesta se află, de asemenea, sub presiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), care este îngrijorat în special de independenţa preşedintelui băncii centrale, având în vedere că reforma prevede ca adjuncţii acestuia să fie numiţi de Guvern.

Orban va veni să se explice miercuri în faţa Parlamentului European.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO