Business Internaţional

Comisarii europeni perchezitioneaza birourile marilor grupuri energetice

19.05.2006, 00:00 17

Comisia Europeana a pornit o campanie de cercetare si sanctionare a grupurilor energetice care nu au respectat tratatele europene privind legea concurentei.

Unele din cele mai mari grupuri energetice din Europa au fost incluse in ancheta pornita de organele de control si reglementare a competitiei care cerceteaza presupuse cazuri de competitie neloiala in sectorul electric si cel al gazelor naturale, scrie Financial Times.

Oficiali ai Uniunii Europene au perchezitionat birourile E.ON, RWE, Gaz de France, ENI si OMV la inceputul saptamanii, actiune care face parte dintr-o serie larga de anchete in peste 20 de locatii din Germania, Franta, Italia, Austria, Belgia si Ungaria.

Efectuarea acestor perchezitii reprezinta cel mai important pas facut de Comisia Europeana (CE) pana in acest moment in cadrul campaniei de liberalizare deplina a pietelor energetice din Europa.

Dupa spusele unui purtator de cuvant al CE, anchetatorii au pornit de la suspiciunile ca unele companii au restrictionat accesul la conductele si la facilitatile proprii de depozitare. El a precizat ca investigatia are in vedere si posibilitatea ca unele grupuri energetice sa fi incheiat aliante neoficiale prin care sa-si fi impartit piata, protejandu-se de eventualii concurenti.

Concurenta in mediul energetic european a ajuns pe locul intai in agenda Uniunii Europene anul acesta. Printre cele mai importante motive se numara ingrijorarile privind dependenta din ce in ce mai mare a batranului continent fata de gazul rusesc, nemultumirea consumatorilor in ceea ce priveste escalarea preturilor la combustibili si consolidarea relatiilor dintre companiile energetice europene.

Seria de perchezitii face parte dintr-o ancheta extinsa a Comisiei Europene asupra sectorului energetic, ale carei prime rezultate au fost facute publice in februarie. Neelie Kroes, comisar european pe probleme de concurenta, a declarat la acel moment ca organismul de reglementare va "lansa investigatii antitrust individuale", in tentativa de a corecta "serioasele probleme" de pe piata gazelor naturale si a electricitatii.

"Comisia are motive sa creada ca exista posibilitatea ca unele companii in cauza sa fi incalcat reglementarile tratatelor europene antitrust care interzic practicile anticoncurentiale", a declarat un purtator de cuvant al lui Kroes.

E.ON si RWE din Germania, Gaz de France, Distrigas si Fluxys din Belgia, ENI din Italia si OMV, Austria, au confirmat perchezitiile abia miercuri, desi acestea s-au desfasurat marti. Toate companiile implicate au dorit sa sublinieze ca si-au oferit sprijinul in totalitate in desfasurarea actiunilor organelor de ancheta.

"Au avut loc inspectii din partea Comisiei Europene. Nu dorim sa comentam pe marginea acestui subiect. Am sustinut in mod activ operatiunile Uniunii Europene in aceasta investigatie", a declarat un purtator de cuvant al companiei E.ON.

Daca la finalul anchetei se va constata ca au existat incalcari ale legilor concurentei, companiile gasite vinovate ar putea fi amendate cu pana la 10% din cifra lor de afaceri. Cu toate acestea, oficialii Comisiei Europene au explicat cat se poate de clar ca aceste inspectii nu echivaleaza cu punerea sub acuzare si cu amendarea acestor companii.

Oficialii de la Bruxelles au confirmat ca au fost incluse in seria de perchezitionari si cateva companii de electricitate din Ungaria. Motivul a fost suspiciunea ca au impiedicat accesul concurentei la piata de energie electrica locala prin semnarea unor contracte pe termen lung cu furnizorii si cu sursele de import, concretizate in inchirierea capacitatii de productie a acestora pe perioade mari de timp. Desfasurarea activa si vizibila a anchetei, care subliniaza determinarea organismului international in lupta cu abuzurile concurentiale de pe piata europeana a gazelor naturale, a fost bine primita atat de companiile, cat si de consumatorii si organismele de reglementare din Anglia.

Reprezentanti ai OFGEM, organismul de reglementare a pietei energetice din Marea Britanie, au dat in mare parte vina scaderilor rezervelor locale de gaze naturale si a cresterii preturilor la produsele energetice pe esecul marilor grupuri europene de a pompa mai mult gaz spre Anglia.



UE investigheaza sectorul energetic

* Organismul european a efectuat o serie de perchezitii la sediile celor mai importante grupuri energetice din Europa.

* Printre companiile vizate se afla E.ON si RWE din Germania, Gaz de France, Distrigas si Fluxys din Belgia, ENI din Italia si OMV, Austria, precum si companii din Ungaria.

* Motivatia principala a oficialilor UE se afla in semnele de incalcare a reglementarilor europene privind legea concurentei.

* Au mai fost mentionate ca argumente si dependenta din ce mai mare a Europei de gazul rusesc precum si escaladarea preturilor la produsele energetice.

victor.rotariu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO