Business Internaţional

Comedia greacă: Premierul Papandreou a plecat să îi spună preşedintelui numele noului premier. Când a ajuns nu mai avea succesor

Comedia greacă: Premierul Papandreou a plecat să îi spună preşedintelui numele noului premier. Când a ajuns nu mai avea succesor

Autor: Alexandru Matei

10.11.2011, 11:43 1888

Liderii politici ai Greciei s-au reaşezat la masa negocierilor după ce şi varianta unui guvern al cărui conducător să fie actualul preşedinte al Parlamentului Filippos Petsalnikos a picat în ultimul moment, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Negocierile continuă, deşi s-a depăşit cu mult termenul până la care ar fi trebuit anunţat guvernul, fixat pentru începutul acestei săptămâni.

A reintrat în cărţi fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene Lucas Papademos, la care se renunţase în urmă cu două zile din cauza cerinţelor pe care acesta le formulase.

Miercuri, primul-ministru George Papandreou a anunţat că predă ştafeta unui guvern de coaliţie care s-a dovedit că nu există, după care a eşuat în a impune în fruntea noului executiv un politician de modă veche şi aliat al său.

După o zi haotică şi bizară chiar şi după standardele politice elene, Papandreou i-a urat succesorului său succes şi a plecat la întâlnirea cu preşedintele ţări. O dată ajuns acolo, el a aflat că toate planurile s-au prăbuşit din cauza rivalităţilor politice dintre partidele aflate la masa negocierilor.

Miza acestui guvern, care trebuie să conducă ţara până la alegerile din februarie, este ridicată. Noul executiv va trebui să câştige aprobarea Parlamentului pentru cel de-al doilea ajutor extern pe care UE şi FMI l-a pregătit pentru Grecia, să aprobe bugetul de 2012 şi să se asigure că ţara va primi tranşa de 8 miliarde de euro din primul pachet de împrumuturi, de 110 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO