Business Internaţional

Colaps la Union Banka

25.02.2003, 00:00 18

Banca Centrala a Cehiei a initiat o procedura administrativa de retragere a licentei bancii Union Banka, o masura care ar putea incheia un capitol pentru sectorul bancar ceh, care a traversat un ultim deceniu foarte problematic, relateaza Financial Times.
Banca a fost cumparata in luna noiembrie a anului trecut de compania Invesmart, care face parte din grupul italian Investar. Fondul intentiona sa contracteze un credit de 51 de milioane de dolari pentru mentinerea nivelului lichiditatii.
Insa, la sfarsitul saptamanii trecute, banca centrala a recomandat Union banka sa-si inchida cele 100 de sucursale.
"Procedurile administrative au fost initiate din cauza degradarii lichiditatii bancii, care ar putea duce la situatia de insolvabilitate", a precizat banca centrala.
Intrucat este o banca regionala de mici dimensiuni, cu 250.000 de clienti si depozite de 683 de milioane de dolari, colapsul Union banka va avea un impact redus asupra sectorului bancar. Totusi, cazul are o importanta valoare de simbol.
Practicile de creditare neadecvate si reglementarile permisive din anii '90 au dus la pierderea licentelor de catre 18 banci in ultimii zece ani. Guvernul a fost nevoit sa asigure despagubiri in valoare de 500 de miliarde de coroane cehe (in jur de 17 mld.$).
In anul 2000, cand guvernul ceh a preluat activele bancii falimentare IPB si le-a transferat catre banca belgiana CSOB cu garantii complete, Uniunea Europeana a criticat Praga pentru implicarea prea mare a statului in sustinerea unei banci private.
Union banka insasi are o istorie plina de incidente. In 1996, in cadrul programului de stabilizare al bancii centrale, Union banka a incorporat trei banci falimentare: Ekoagrobanka, Bankovni dum Skala si Evrobanka.
Provizioanele pentru credite neperformente constituite in urma acestei operatiuni s-au ridicat la 1,7 miliarde de coroane cehe (50.000$). Union Banka solicita acum restituirea acestor sume de catre banca centrala la o curte de arbitraj din Praga.
"Datoriile vechi ale Union banka trebuie sa constituie obligatia bancii centrale sau a ministerului de finante", a spus Paolo Catalfamo, director executiv al Invesmart. Principalii actionari ai Invesmart sunt grupul italian B&S Group, producatorul pastelor Barilla, si firma newyorkeza de administrare de active Gabelli Securities.
Minstrul de finante contesta pozitia Invesmart. Planul pentru restructurarea Union Banka, depus de Invesmart la inceputul lunii ianuarie, nu a convins nici banca centrala nici ministrul de finante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO