Business Internaţional

Citigroup suspenda bancheri de top in China

25.06.2004, 00:00 14

Citigroup a suspendat din functie doi dintre bancherii sai de top din China, acuzati ca au prezentat informatii false bancii si institutiilor de reglementare, informeaza Financial Times.
Au fost suspendati Margaret Ren, nora fostului premier chinez si lider al partidului comunist Zhao Ziyang, care ocupa functia de vice presedinte al diviziei chineze de servicii bancare de investitii, precum si Earl Yen, director al aceleiasi unitati.
Un document intern al institutiei financiare, citat de Financial Times, precizeaza ca "motivul pentru care au fost suspendati, si care nu se refera la relatiile cu clientii, este prezentarea de informatii false companiei si institutiilor de reglementare. Am informat imediat autoritatile guvernamentale competente despre suspendare si le vom oferi intreaga cooperare in desfasurarea investigatiilor". Nu au fost date detalii in legatura cu informatiile false prezentate de cei doi.
Socrul lui Ren, care a fost prim-ministru al Chinei in anii '80, a fost expulzat in 1989 pentru modul in care s-a ocupat de protestele studentilor din piata Tiananmen, din Beijing, reprimate sangeros de armata chineza.
Yen, care a lucrat sub conducerea lui Ren la Bear Stearns Cos. pana in 1999, a fost angajat de Citigroup in august 2001.
In luna februarie, Charles Prince, directorul executiv al grupului, cel mai mare de servicii financiare din lume, a declarat cu ocazia unei vizite in China ca Citigroup are "planuri agresive de extindere" in aceasta tara in domeniul serviciilor bancare de retail, corporate si investitii. Compania urmareste o prezenta puternica pe sectorul bancar de investitii si va aduce analisti pentru a monitoriza companiile chineze si va deschide noi sedii in Beijing si in Guangzhou, a spus Prince.
Recent, banca a obtinut unele din cele mai importante mandate pentru intermedierea ofertei publice initiale din China, printre care listarea China Life, din decembrie anul trecut, pentru 3,4 miliarde de dolari, precum si viitoarea cotare la bursa a China Construction Bank, al treilea imprumutator din China, in valoare de 5-10 miliarde de dolari. Surse familiare cu problema au declarat ca suspendarile nu aveau legatura cu emiterea de actiuni a China Life, care constituie obiectul unor procese in care China Life este acuzata ca a ascuns nereguli contabile in valoare de 652,43 milioane de dolari. In acest an, Citigroup a mai fost angajata pentru a intermedia emisiunea de actiuni a China Network Communications Group Corp., a doua companie de telefonie fixa din China.
In urma suspendarilor, Citigroup l-a numit pe Francis Leung, presedinte al grupului in Asia, in fruntea diviziei de servicii bancare de investitii. Leung a fost co-fondatorul Peregrine Investment, una din cele mai mari banci autohtone de investitii din China, care a dat faliment la sfarsitul anilor '90. In 2001 s-a alaturat Salomon Smith Barney, o filiala Citigroup.
In urma cu doua saptamani, gigantul financiar si-a reorganizat conducerea in China, Taiwan si Hong Kong. Catherine Weir a fost numita presedinte Citigroup pentru China.
In topul institutiilor financiare care se ocupa cu transferurile de capital ale companiilor chineze, Citigroup a ajuns pe locul 11 in anul curent, dupa ce in 2003 ocupa primul loc, potrivit datelor Bloomberg.
Firmele de pe Wall Street sunt intr-o acerba concurenta pentru a se extinde pe piata chineza, in domeniul consultantei financiare si al emisiunii de actiuni. China este a doua economie a Asiei, dupa Japonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO