Business Internaţional

Citigroup, consilierul Barclays in negocierile cu ABN Amro

30.03.2007, 20:17 15

Banca americana de investitii Citigroup a iesit din cursa pentru preluarea ABN Amro dupa ce a fost angajata de Barclays pentru a-i oferi consultanta suplimentara cu privire la posibila sa fuziune cu banca olandeza, scrie Times.
Astfel, numarul bancilor angajate pentru consiliere de banca britanica Barclays creste la cinci. Saptamana trecuta, Barclays a angajat Deutsche Bank si Lazard, dupa ce apelase anterior la serviciile Credit Suisse si J.P. Morgan Cazenove.
Se crede ca Barclays a apelat la Citigroup din cauza fortei diviziei sale Financial Institutions Group, condusa de Hamid Biglari.
Au existat speculatii legate de posibilitatea ca Citigroup sa depuna o oferta pentru ABN Amro, insa relatia cu noul sau client o va pune in imposibilitatea de a face o astfel de miscare. Saptamana trecuta se vehicula faptul ca o parte dintre directorii Citigroup incearca sa-l determine pe Chuck Prince, CEO-ul Citigroup, sa depuna o oferta.
Citigroup este in acelasi timp vazuta drept potential cumparator al diviziilor din ABN Amro la care Barclays ar putea renunta in cazul in care oferta sa ar avea succes. Aceste divizii ar include LaSalle Bank din Statele Unite si Banco Real din Brazilia.
Angajarea Citigroup de catre Barclays survine in contextul in care ABN Amro a declarat ca este deschisa altor oferte in cazul in care discutiile cu Barclays ar esua.
In acelasi timp, ABN Amro a confirmat faptul ca va supune cele cinci motiuni propuse de The Children's Investment Fund (TCI) votului actionarilor in cadrul intrunirii anuale de luna viitoare. Totusi, banca a recomandat actionarilor sa voteze impotriva primelor doua motiuni, legate de divizarea ABN Amro. Banca olandeza a declarat ca celelalte trei propuneri facute de TCI sunt deja incluse in planurile sale.
Barclays si ABN Amro poarta negocieri exlusive care pot dura pana pe 18 aprilie. Una dintre cele mai mari probleme este considerata a fi constructia noului grup combinat in asa fel incat sa nu starneasca nemultumirea autoritatilor.
Desi au o atitudine neutra, autoritatile britanice nu ar dori ca o organizatie atat de mare, cu o asemenea concentratie de operatiuni britanice sa fie supervizata de olandezi. Marea Britanie ar fi in continuare cea mai mare piata a bancii nou-rezultate si baza operatiunilor sale wholesale. O propunere vizeaza supravegherea noii banci de catre un "colegiu de institutii de reglementare".
Intr-o perioada delicata pentru Barclays si John Varley, CEO-ul sau, preluarea Absa - un grup bancar sud-african -, a fost dur criticata de Tito Mboweni, guvernator al bancii centrale din aceasta tara. El a caracterizat rolul jucat de Barlays in cadrul Absa drept "descurajant". Barclays s-a declarat surprinsa de criticile ce i s-au adus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO