Business Internaţional

Citigroup Asset Management, in centrul unei investigatii federale

27.11.2003, 00:00 21



Citigroup Asset Management (CAM), divizie a grupului financiar american Citigroup, face obiectul unei investigatii federale cu privire la legaturile sale cu un agent care furnizeaza servicii de transferuri financiare, informeaza Financial Times.



Autoritatile americane au declansat recent o ancheta ampla asupra industriei de administrare a fondurilor, a carei valoare se ridica la 7.000 de miliarde de dolari. Cateva zeci de companii au intrat in vizorul procurorilor.



Conducerea Citigroup a recunoscut ca a descoperit "erori" in procesul prin care s-a lansat in sectorul operatiunilor de transfer financiar - o functie secundara care tine evidenta diferitelor tranzactii derulate pentru fondurile mutuale.



Grupul a precizat ca a incasat o plata efectuata de un partener secundar, in cadrul acordurilor de transfer semnate cu fondurile mutuale administrate, tranzactie care ar fi trebuit adusa la cunostinta acestora.



Thomas Jones, directorul executiv al CAM, a precizat intr-un memoriu adresat echipei de conducere ca "aceste erori, pe care le regretam sincer, ar fi trebuit evitate". El a subliniat ca grupul financiar intentioneaza sa revizuiasca, pe cont propriu, structura operatiunilor de transfer financiar.



Potrivit sefului CAM, plata reprezenta "o garantie convenita cu partenerul secundar". Citigroup s-a angajat sa ramburseze fondurilor mutuale suma primita de 16 milioane de dolari, inclusiv dobanzile aferente.



Grupul american a descoperit dovezile privind efectuarea acestei plati in cursul analizei unor documente solicitate de Comisia americana pentru Operatiuni Bursiere (The U.S. Securities and Exchange Commission - SEC). Compania a precizat ca acestea acopereau perioada 1997-1999.



Potrivit Reuters, Citigroup Asset Management administra active cu o valoare de 495 miliarde de dolari, la sfarsitul lunii septembrie.



Cel mai mare furnizor de servicii financiare din lume a luat cunostinta de investigatia procurorilor la inceputul acestei saptamani. Citigroup si-a exprimat disponibilitatea de a colabora deplin cu biroul Procurorului General al statului New York, Eliot Spitzer, SEC si alte organe guvernamentale abilitate.



La inchiderea sedintei de joi, actiunile Citigroup au crescut cu 17 centi, la 46,91 dolari. De la inceputul anului, cotatia a urcat cu 33%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO