Business Internaţional

Citigroup ar putea inregistra pierderi de inca 9 mld. dolari

27.06.2008, 20:09 15

Citigroup, banca ce a suferit cele mai insemnate pierderi in urma prabusirii pietei americane a creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, ar putea realiza noi operatiuni de reducere a valorii contabile a activelor avand legatura cu aceasta piata, a caror valoare neta s-ar putea ridica la 8,9 mld. dolari, au anuntat oficialii Goldman Sachs Group, citati de Bloomberg.
In acelasi timp, Goldman a redus ratingul acordat companiilor americane de brokeraj la "neutru" de la "atractiv", aratand ca ritmul in care situatia industriei se inrautateste "pare sa fie mult mai rapid" decat se anticipase initial, conform unei note publicate pe 25 iunie.
"Redresarea tendintelor de business la care ne asteptasem sa asistam in cel de-al doilea trimestru al acestui an s-ar putea produce mai greu decat anticipasem", au declarat oficialii Goldman. "Intrevedem multiplii factori negativi pentru Citigroup", cum ar fi riscul realizarii de noi operatiuni de writedown, o crestere a provizioanelor si posibila necesitate a unor operatiuni de atragere de capital, reduceri de dividende si vanzari de active, a avertizat Goldman.
Goldman s-a alaturat astfel UBS si Merrill Lynch in a anticipa noi operatiuni de reducere de valoare contabila in cazul Citigroup cu sediul in New York, care resimte deja puternic efectul pierderilor in valoare de 42,9 miliarde de dolari, avand legatura cu sectorul creditelor, inregistrate deja.
Directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, a anuntat eliminarea a 13.000 de locuri de munca in acest an, iar banca a anticipat in aceasta luna noi operatiuni de writedown "substantiale" si pierderi suplimentare avand legatura cu segmentul creditelor de consum. Citigroup ar putea realiza reduceri de valoare contabila de 7,1 miliarde de dolari avand legatura cu obligatiuni cu grad ridicat de risc (CDO) si de 1,2 miliarde de dolari pentru alte categorii de active, a declarat Goldman.
Compania ar putea fi nevoita sa consemneze o pierdere de 600 de milioane de dolari pentru a reflecta ajustarea la piata a valorii propriilor sale titluri structurate.
Goldman si-a redus tinta pe sase luni privitoare la pretul actiunilor Citigroup pana la 16 dolari, incluzand banca newyorkeza de investitii pe lista sa de "conviction sell".
Actiunile Citigroup au inchis sedinta de tranzactionare de pe 25 iunie de la bursa newyorkeza la un pret de 18,85 dolari, inregistrand o scadere de 36% in acest an.
Citigroup nu va reusi probabil sa-si mentina actualul randament de 7% al dividendelor si ar putea fi nevoita sa atraga mai mult capital, se arata in raportul Goldman. Goldman estimeaza ca Citigroup ar putea obtine 3,5 miliarde de dolari pe an prin reducerea dividendelor. "Credem ca orice noi operatiuni de atragere de capital vor veni sub forma de reduceri de dividende si, sau vanzari suplimentare de active", au declarat reprezentantii Goldman.
Analistul Merrill Lynch Guy Moszkowski a declarat in aceasta saptamana ca Citigroup ar putea inregistra noi operatiuni de writedown in valoare de 8 miliarde de dolari in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO