Business Internaţional

Citigroup a ramas in urma rivalilor

14.10.2004, 00:00 16



Directorul executiv al Citigroup, Charles Prince, ar putea raporta o crestere a profitului inferioara celei a JPMorgan Chase si a Bank of America, dupa ce a evitat preluarile care au facut din compania sa cea mai mare banca din lume, relateaza Bloomberg.



Banca new-yorkeza va anunta, probabil, azi, o crestere de 10 procente a profitului net pe al treilea trimestru, pana la 5,2 miliarde dolari, sau 99 centi pe actiune, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, potrivit estimarilor analistilor intervievati de Thomson Financial. JPMorgan si Bank of America au facut achizitii care ar putea sa le fi majorat profiturile cu cel putin 26%.



Prince, in varsta de 54 de ani, si-a petrecut mare parte din primul an in functia de CEO, luptandu-se cu investigatiile care au tras in jos pretul actiunilor Citigroup. Fara impulsul dat de achizitii, el se bazeaza pentru cresterea profitului pe creditele de consum si cardurile de credit, care reprezinta sursa a peste jumatate din castigul companiei.



"Profitul Citigroup nu va cunoaste un salt atat de mare ca al rivalilor sai, si situatia poate fi pusa, in mare parte, pe seama achizitiilor", a declarat Alison Sinclair, de la Britannic Asset Management, Glasgow.



Profitul companiei pe al doilea trimestru a scazut cu 73% dupa ce compania a pus deoparte 4,95 miliarde dolari pentru litigiile legate de cazul WorldCom si al altor companii care au falimentat.



Actiunile Citigroup s-au depreciat cu 3% in anul care a urmat inlocuirii presedintelui Sanford Weill cu Charles Prince, la 1 octombrie 2003.



Luna trecuta, Japonia a cerut bancii americane sa-si inchida divizia de servicii de private banking (servicii financiare pentru clientii instariti), dupa ce aceasta nu a efectuat controalele necesare pentru prevenirea spalarii banilor.



"Titlurile de ziar cu probleme Citigroup, din ultimele cateva luni, ne-au aratat ca problema companiei este una de cultura, si nu poate fi rezolvata in decurs de doua trimestre", a declarat Rene Petersen, de la Nordea Investment Management, Copenhaga. "Inca suntem fani Citigroup, dar previziunile privind profiturile pe termen lung vor fi afectate de aceste incidente", a continuat Petersen.



Prince, al carui salariu s-a triplat aproape anul trecut, ajungand la 29,2 milioane dolari, a refuzat sa comenteze.



Cei mai importanti rivali ai bancii au facut achizitiile pe care Prince le-a evitat.



"Perioada fuziunii transnationale, o data la doi ani, in urma careia ne schimbam numele, a trecut", a spus Prince in noiembrie anul trecut investitorilor si analistilor. Cu Prince la conducere, Citigroup a realizat achizitii in valoare de circa 6 miliarde dolari. Sub conducerea lui Weill, intre 2000 si 2002, banca a cheltuit in acest scop peste 50 miliarde dolari.



JPMorgan a cumparat Bank One in iulie, pentru 55 miliarde dolari, in timp ce Bank of America a preluat in luna aprilie FleetBoston Financial Corp., intr-o tranzactie de 48 miliarde dolari.



Bank of America, a treia banca din SUA dupa active, va anunta probabil o crestere de 26% a profitului net, in timp ce JPMorgan, a doua banca americana, va raporta probabil pe 20 octombrie un profit net mai mare cu 75%, se arata in sondajul realizat de Thomson.



Citigroup "se lupta in prezent cu problemele de natura legislativa", a declarat David Hendler, analist la firma de cercetare CreditSights. "Trebuie sa se regrupeze". ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO