Business Internaţional

Cine sunt miliardarii din spatele echipelor care se vor confrunta la Super Bowl LVIII

Cine sunt miliardarii din spatele echipelor care se vor...

Autor: Alexandru Nanu

10.02.2024, 21:53 554

Familia Hunt, cu o avere de 24,8 miliarde de dolari, încearcă să câştige iar titlul de campioană la Super Bowl cu echipa Kansas City Chiefs, în timp ce clanul DeBartolo/York, cu o avere de 9 miliarde de dolari, se luptă pentru un al şaselea titlu, un record, cu echipa San Francisco 49ers, informează site-ul forbes.com.

Pentru Clark Hunt şi echipa Kansas City Chiefs, câştigarea campionatelor a devenit o aşteptare. Duminică, când echipa se va confrunta cu San Francisco 49ers în Super Bowl LVIII, va fi a patra deplasare a celor de la Chiefs pe cea mai importantă scenă a fotbalului profesionist în cinci ani. În timpul parcursului său aproape dinastic, Kansas City a adunat patru campionate AFC şi două victorii la Super Bowl, având şansa unui al treilea în acest weekend (pe lângă titlul pe care Chiefs l-a câştigat în sezonul 1969). Cu toate acestea, Hunt nu a pierdut din vedere cât de trecător poate fi succesul la acest nivel.

"Avem perspectiva de a fi trecut 50 de ani între Super Bowl IV şi LIV, iar acest lucru întăreşte cu adevărat cât de greu este să fii aici, cât de special este", a declarat pentru Forbes preşedintele şi directorul executiv al Chiefs, în vârstă de 58 de ani. "Cu siguranţă am avut un parcurs incredibil în ultimii cinci sau şase ani, aşa că apreciem cât de greu este, dar ne vom bucura de timpul petrecut aici, în Las Vegas, în acest weekend, şi sperăm ca Chiefs să fie la înălţime duminică".

Chiar dacă nu vor ridica încă un trofeu Vince Lombardi, Hunt va avea multe motive de sărbătoare. Familia sa, descendentă a magnatului petrolului H.L. Hunt, are o avere colectivă estimată la 24,8 miliarde de dolari, ceea ce o face a 12-a cea mai bogată familie din America. Echipa Chiefs s-a apreciat cu un uimitor 17.199.900% de când tatăl lui Clark Hunt, Lamar, a fondat echipa pentru 25.000 de dolari în 1960 şi are o valoare estimată la 4,3 miliarde de dolari, cea mai mare parte din portofoliul sportiv de 5,8 miliarde de dolari al familiei (inclusiv datoriile). Câştigurile francizei i-au consolidat statutul de marcă sportivă de prim rang, cu o senzaţie de marketing de bună credinţă în fundaşul Patrick Mahomes, în vârstă de 28 de ani. La farmecul din acest sezon se adaugă povestea de dragoste a lui Travis Kelce cu Taylor Swift, care a transformat hoarde de Swifties în fani atât ai Chiefs, cât şi ai NFL.

Această creştere care poate altera franciza este ceva ce cei de la 49ers ştiu prea bine. San Francisco a dominat NFL în anii 1980 şi 1990, câştigând cinci Super Bowl-uri, un record la acea vreme, datorită eforturilor unor vedete precum Joe Montana, Jerry Rice, Ronnie Lott şi, mai târziu, Steve Young, alături de legendarul antrenor Bill Walsh. Acest lucru a ridicat echipa la noi niveluri de popularitate şi prestigiu, oferind profituri uriaşe proprietarilor echipei.

Edward DeBartolo Sr., care a făcut bani din centre comerciale, a cumpărat 49ers în 1977 pentru 13 milioane de dolari. Forbes estimează că echipa valorează acum 6 miliarde de dolari, inclusiv datoriile, fiind a noua cea mai valoroasă franciză din NFL. Nu este chiar randamentul astronomic pe care l-au înregistrat cei de la Hunts, dar creşterea de 46.054% este, fără îndoială, un randament bun.

DeBartolo a murit în 1994, iar în prezent echipa este deţinută majoritar de fiica sa, Denise DeBartolo York, şi de familia sa, constituind cea mai mare parte a averii lor estimate la 5,8 miliarde de dolari. Cu toate acestea, ultima dată când 49ers a obţinut gloria Super Bowl a fost în urmă cu 29 de ani, sub conducerea fratelui ei, Edward Jr. care nu mai este implicat în echipă. Dacă luăm în calcul şi averea sa de aproximativ 3,2 miliarde de dolari, familia extinsă valorează cel puţin 9 miliarde de dolari, conform estimărilor Forbes.

Aceste familii ultra-bogate se vor îmbogăţi şi mai mult, indiferent de ceea ce se va întâmpla duminică pe Allegiant Stadium din Las Vegas. Franciza medie din NFL valorează acum 5,1 miliarde de dolari, o creştere de 14% faţă de anul trecut. Cu noi contracte de televiziune profitabile şi o creştere anticipată a limitei de îndatorare a ligii, aceste mărci ar trebui să continue să crească.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO