Business Internaţional

Cine este Xavier Niel, ”copilul teribil” al telecom-ului francez, unul dintre cei mai bogaţi şi controversaţi miliardari din Europa

Cine este Xavier Niel, ”copilul teribil” al...

Autor: Ştefan Stan, Daniela Stoican

10.08.2014, 15:37 1229

Xavier Niel, unul dintre cei mai bogaţi şi controversaţi oameni din Franţa, a reuşit să parcurgă un ambiţios drum de la a fi proprietarul unui serviciu de sex-chat, până la o ofertă de 15 miliarde de dolari cash pentru a obţine participaţia majoritară la gigantul telecom T-Mobile, scrie Bloomberg.

Niel s-a născut pe 25 august 1967 (46 de ani) şi este un om de afaceri francez, activ în telecomunicaţii şi tehnologie, cunoscut cel mai bine pentru fondarea serviciului de Internet şi a operatorului telecom Iliad. El este de asemenea şi co-proprietarul publicaţiei Le Monde.

Deşi necunoscut în afara Franţei, Niel, care are o avere netă de 7,5 miliarde de euro potrivit Indexului Miliardarilor Bloomberg, a fost dificil de ignorat de lumea de business caracterizată mai degrabă prin sobrietate.

Niel a început să lucreze de tânăr şi a fost orientat de la început către antreprenoriat. La 19 ani el a reuşit să dezvolte cu succes şi să vândă prima sa companie, un serviciu de sex-chat. În 1995, el a pariat pe Internet şi a investit în primul provider din Franţa, World-NET.

În 1999, Niel a creat Free, tot un serviciu de furnizare de Internet. Numele companiei provenea de la faptul că, spre deosebire de competitori, accesul la modemul de distribuţie era gratuit.

În martie 2010, Xavier Niel a co-fondat Kima Ventures, împreună cu Jeremie Berrebi. Compania este de fapt un fond dedicat investiţiei în 50-100 de startup-uri pe an, peste tot în lume. Kima Ventures a investit în 130 de companii din februarie 2010 până în noiembrie 2011, în 18 ţări.

În 2012, el a creat Free Mobile, care a revoluţionat telefonia mobile din Franţa, prin oferta sa: un plan tarifar de 18 euro, care includea convorbiri nelimitate de voce, precum şi Internet (3G şi 4G) şi mesaje nelimitate.  

În anul 2013, Xavier a deschis o şcoală pe care a numit-o 42, cu accent pe tehnologie, cu un sistem nonconformist de educaţie, fără profesori, cărţi sau taxe de şcolarizare, şi care acceptă 1.000 de persoane pe an.

Recent, compania franceză Iliad, controlată de Niel, a anunţat că a oferit 33 dolari pe acţiune pentru aproape 57% din T-Mobile, o companie de cinci ori mai mare decât cea franceză. Deşi oferta a fost respinsă de compania-mamă a T-Mobile, Deutsche Telekom, ea creează un conflict între Niel, 46 de ani şi miliardarul japonez Masayoshi Son, proprietarul gigantului telecom Softbank, care pregăteşte o ofertă rivală de aproximativ 40 de dolari pe acţiune.

Tentantiva copilului teribil francez de a zdruncina cea mai mare piaţă telecom din emisfera vestică este o oglindă a succesului lui Neil de acasă, unde Iliad a revoluţionat piaţa wireless cu pachete la preţuri extrem de mici, ceea ce a condus la un război de doi ani al tarifelor cu operatorii tradiţionali.

„Este o mişcare uşor nebunească. SoftBank ar trebui să aibă un avantaj asupra Iliad pentru că are deja experienţă în SUA”, spune Borja Mijangos, analist telecom la Interdin Bolsa din Madrid, despre oferta Iliad.

În 2012, Niel a folosit acelaşi model şi pe piaţa de telefonie mobilă, cu Free Mobile. Rezultatul a fost o bătălie a tarifelor care i-a determinat pe rivalii francezi Orange, Vivendi şi Bouygues să îi urmeze exemplul. Companiile au fost nevoite să facă reduceri de personal pentru a putea rămâne competitive.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO