Business Internaţional

Cine este vinovat de confiscarea depozitelor? Pisica este aruncată dintr-o curte în alta

Cine este vinovat de confiscarea depozitelor? Pisica este...
20.03.2013, 21:24 1078

Populaţia Ciprului a fost şocată şi lumea civilizată scandalizată când zona euro a anunţat ca soluţie pentru salvarea statului insular confiscarea peste noapte, fără discriminare, a până la 10% din depozitele bancare. Această idee sfidează o directivă UE care garantează toare depozitele mai mici de 100.000 euro în Uniune.

Preşedintele ţării Nicos Anastasiades a pus responsabilitatea taxei în seama creditorilor internaţionali BCE, UE şi FMI, menţionând că aceştia i-au cerut introducerea de taxe mai mici de 10%, scrie La Tribune. O sursă diplomatică europeană aminteşte că Germania şi FMI au vrut să taxeze depozitele cu până la 40%.

La două zile după stabilirea acordului de bailout, Franţa, Germania şi BCE au anunţat că nu au susţinut ca măsura confiscării să se aplice tuturor depozitelor. Apoi, ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a afirmat că Berlinul s-a pronunţat în favoarea protejării economiilor mici. Guvernul german, precum FMI, a propus o soluţie „care respectă garantarea depozitelor“, a declarat ministrul.

La fel a spus şi ministrul francez al economiei Pierre Moscovici. „Încă de la început am pledat pentru exceptarea depozitelor mai mici de 100.000 de euro“, a spus el. Pentru Schaeuble, vina aparţine guvernului cipriot, Comisiei Europene şi BCE. „Ei sunt cei care au ales această soluţie şi ei sunt cei care trebuie să dea explicaţii ciprioţilor“, a declarat ministrul german. Eurogroup, grupul miniştrilor de finanţe din zona euro, a indicat într-un comunicat că „zona euro continuă să susţină ideea ca micii deponenţi să fie trataţi diferenţiat faţă de marii deponenţi şi reafirmă importanţa garantării totale a depozitelor mai mici de 100.000 de euro“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO