Business Internaţional

Cine cumpără grâul Rusiei? Cum au crescut exporturile de alimente ale ruşilor cu 25%

Cine cumpără grâul Rusiei? Cum au crescut exporturile...

Autor: Alex Ciutacu

26.02.2018, 15:52 263

Exporturile de alimente din Rusia au crescut cu 25% anul trecut, atingând cel mai mare nivel înregistrat în ultimii 6 ani, în valoare totală de 19 miliarde de dolari, anunţă Centrul pentru Export din Rusia. Cifrele record se datorează în principal exportului de grâu şi peşte îngheţat, în timp ce volumele de zahăr vândute în afara graniţelor au crescut semnificativ, potrivit Bloomberg.

Cel mai mare exportator de grâu din lume a câştigat o cotă de piaţă din ce în ce mai mare în ultimii ani, încât a oferit preţuri reduse, iar specialiştii se aşteaptă ca exporturile să atingă un nou record anul acesta. Aproape jumătate din ţările lumii cumpără grâu din Rusia, care încearcă să obţină independenţă din punct de vedere agicultural după ce i-a fost interzis să achiziţioneze alimente din anumite ţări vestice, în urma unor sancţiuni.

Preţurile mai ridicate la grâu din restul lumii i-a ajutat pe ruşi să câştige mai mult din comerţul cu alimente anul trecut, a transmis Andrey Sizov Jr, managing director în cadrul companiei de consultanţă SovEcon.

Grâul rusesc a dominat în special vânzările din Egipt, care importă cantităţi uriaşe de grâne pentru a hrăni cei 95 de milioane de cetăţeni. Ţara nord-africană a depăşit China anul trecut, devenind cel mai mare cumpărător al ruşilor din 2012 până în prezent.

Exporturile de grâu şi ulei de floarea soarelui către Egipt au crescut cu 44%, ajungând la 1,74 miliarde de dolari, potrivit centrului pentru export. China a importat produse ruseşti precum peşte şi ulei, în valoare de 1,72 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO