Business Internaţional

Cine castiga in vremuri grele? Avocatii

13.05.2003, 00:00 14

Sapte din primele zece firme de avocatura din Statele Unite au inregistrat anul trecut o crestere de peste 10 procente a veniturilor din taxe, in ciuda faptului depresiei economice inregistrate in randul clientilor corporatisti americani, relateaza Financial Times, citand un studiu realizat de industria de profil.
Revista britanica Legal Week Global va publica un clasament al firmelor americane de avocatura si a rezultatelor lor financiare, care indica performante notabile in randul primelor 50 de firme. Conform studiului atat veniturile cat si profiturile pe asociat au crescut in medie 8 procente in decursul anului trecut.
Primele 50 de firme au avut impreuna venituri de 20 de miliarde de dolari cu firma Skadden Arps Slate Meagher & Flom pe primul loc. Aceasta firma din New York a inregistrat o crestere a veniturilor din taxe cu 10 procente pana la 1,34 miliarde de dolari si o majorare a profitului pe partener de 8 procente pana la 1,7 milioane de dolari, conform aceluiasi studiu.
In ciuda diminuarii numarului de contracte pe fuziuni si achizitii si a ofertelor de listare publica, firmele americane au inregistrat castiguri semnificative de pe urma proceselor litigioase, a falimetelor si a restructurarilor corporatiste iar unele firme au crescut si prin intermediul fuziunilor. Acesti factori, impreuna cu importante reduceri ale costurilor in 2001, au contribuit la sprijinirea firmelor americane de avocatura in perioade dificile din punct de vedere economic.
Alex Novarese, redactorul sef adjunct al revistei britanice a declarat ca rezultatele indica dominatia firmelor americane de avocatura pe piata internationala.
Exista insa si unele firme de avocatura din Statele Unite care nu au inregistrat cresteri semnificative anul trecut. Pietele de capital si seceta de fuziuni si achizitii au fost sursa unui an slab pentru firme precum Davis Polk & Wardwell, Sullivan & Cromwell si Cravath Swain & Moore, declara redactorul de la Legal Week Global. Firmele din Silicon Valley se numara printre cele care nu s-au bucurat de ani buni, precum Vinson & Elkins, fostul cabinet de avocatur- al companiei Enron.
Printre companiile din top 10 cu perfomante bune, Weil Gotshal & Manges care a avut o crestere a veniturilor de 18 procente, Latham & Watkins de 17 procente iar Shearman & Sterling de 16 procente, se afirma in studiu.
Dan DiPietro, director al grupului de firme de avocatura din cadrul Citigroup, a declarat ca veniturile au crescut odata cu "explozia" proceselor litigioase si a falimentelor, in timp ce reducerea costurilor a crescut profitul pe actiune. "Toate acestea semnifica un profit pe actiune decent intr-un an foarte dificil, din punct de vedere macroeconomic", a spus DiPietro. raluca.mirescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO