Business Internaţional

Cifrele dezastrului continuă să crească: Numărul victimelor cutremurului din Turcia trece de 21.000

Cifrele dezastrului continuă să crească:  Numărul...

Autor: Andreea Tobias

10.02.2023, 10:18 71

Cutremur în Turcia-Siria: vremea geroasă creşte disperarea, în timp ce numărul victimelor cutremurului a depăşit 21.000.

Peste 21.000 de persoane au murit în cutremurele de luni din Turcia şi Siria, iar ONU a avertizat că amploarea dezastrului este încă neclară, relatează BBC.

Salvatorii încă mai caută supravieţuitori printre dărâmături, dar speranţele se risipesc la mai bine de patru zile de la primul cutremur.

Zeci de mii de oameni au petrecut o a patra noapte geroasă în adăposturi improvizate, după ce şi-au pierdut casele.

Preşedintele Turciei a numit cutremurul "dezastrul secolului".

Un efort internaţional major de ajutorare se intensifică. Joi, Banca Mondială a promis un ajutor de 1,78 miliarde de dolari (1,38 miliarde de lire sterline) pentru Turcia, inclusiv finanţare imediată pentru reconstrucţia infrastructurii de bază şi pentru sprijinirea celor afectaţi de cutremure.

O altă donaţie a venit din partea SUA, care a promis un pachet de 85 de milioane de dolari pentru ambele ţări.

Între timp, eforturile celor peste 100.000 de salvatori de la faţa locului sunt îngreunate de obstacole logistice, inclusiv lipsa de vehicule şi drumuri devastate.

Şeful ONU, Antonio Guterres, a avertizat că amploarea catastrofei încă "se desfăşoară sub ochii noştri", în special în Siria, unde un război civil de lungă durată a devastat ţara.

Joi, primul ajutor umanitar al ONU a trecut graniţa în nord-vestul Siriei prin punctul de trecere Bab al-Hawa din Idlib.

Acest punct de trecere este singura modalitate prin care ajutoarele ONU pot ajunge în regiune fără a trece prin zone controlate de forţele guvernamentale siriene.

Guterres a promis că mai multe ajutoare sunt pe drum şi a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să permită ca ajutoarele să fie livrate prin mai multe puncte de trecere a frontierei.

Munira Mohammad, o mamă a patru copii care a fugit din Alep, în Siria, după cutremur, a declarat joi pentru Reuters că familia ei are nevoie disperată de încălzire şi de mai multe provizii: "Noaptea trecută nu am putut dormi pentru că era foarte frig. Este foarte rău".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO