Business Internaţional

Chiquita şi Fyffes fuzionează pentru a crea cel mai mare exportator de banane din lume

Chiquita şi Fyffes fuzionează pentru a crea cel mai...

Autor: Luciana Georgescu

10.03.2014, 14:30 1467

Fyfees şi Chiquita, doi dintre cei mai mari exportatori de banane din lume, vor fuziona pentru a crea cea mai mare companie de profil la nivel mondial – ChiquitaFyfees, scrie Financial Times.

Tranzacţia va fi efectuată integral prin schimb de acţiuni, generând o entitate cu o cifră de afaceri este estimată la 4,6 miliarde de dolari (3,315 miliarde de euro), o forţă de muncă  de aproximativ 32.000 persoane şi cu o o valoare de piaţă de peste 1 miliard de dolari ( 720 milioane de euro).

Compania Chiquita are o prezenţă puternică pe piaţa din America de Nord, unde principalii competitori sunt Del Monte si Dole. Fyfees, celebră pentru etichetele albastre este distribuitorul numărul 1 în Europa, cu o cotă de piaţa de 16% anul trecut.

Noua companie va avea o cotă de piaţă de aproximativ 14% la nivel mondial, spune Patrick Higgins, analist al firmei Goodbody Stockbrokers, din Dublin. El a mai declarat ca în ultimii ani, industria s-a confruntat cu supraproducţie, astfel ca o fuziune a celor 2 exportatori ar trebui să soluţioneze o parte din volatilitatea din piaţa.

Exporturile de banane la nivel global s-au ridicat la valoarea de 5,04 miliarde de euro în 2012, potrivit ONU, însă principalii jucători din industrie sunt îngrijoraţi de evoluţia vânzărilor din cauza unei ciuperci – Black Sigatoka care a distrus plantaţiile din Caraibe şi a “Sindromului Panama” care a produs pagube în culturile de banane din Asia de Sud-Est.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO