Business Internaţional

China: un nou val de pandemie şi o nouă cortină opacă aruncată de guvern peste ceea ce poate produce o nouă criză în restul lumii

Lumea nu poate decât să spere că guvernul de la Beijing nu va scăpa din nou pandemia de sub control.

Lumea nu poate decât să spere că guvernul de la Beijing nu va scăpa din nou pandemia de sub control.

Autor: Bogdan Cojocaru

21.12.2022, 22:14 1048

În ianuarie 2020 în presa internaţională se vorbea mai întâi de un val ciudat de pneumonie în China care pare că nu se transmite de la om la om ci doar de la animal la om, apoi de un virus misterios care se răspândeşte din China prin Asia. Aceasta din cauza barierelor de cenzură şi lipsei de colaborare cu instituţiile internaţio­nale prin care autorităţile de la Beijing au în­ţeles să abordeze ceea ce a devenit pandemia de COVID-19, cu efecte devastatoare şi com­plicate asupra economiilor lumii.

Acum sunt semnale că guvernul chinez mas­chează proporţiile pe care le-a căpătat pandemia după ce a renunţat la politica de toleranţă zero faţă de COVID, care frâna economia şi stârnea proteste de stradă, ceva nou pentru Beijing. Şi aceste schimbări vor avea un impact asupra economiilor lumii.

În China, rezultatul numărătorii oficiale a victimelor COVID-ului a scăzut doar cu 1, la 5.241, marţi, la o zi după ce autorită­ţile au anunţat că au adoptat o definiţie mai restrânsă a ceea ce înseamnă mortalita­te, scrie Bloomberg. Suma este dubios de mică dacă este raportată la numărul co­pleşitor de infecţii care reiese din diverse surse.

În ceea ce este interpretat a fi un semn că noul val de pandemie pro­duce deja probleme grave în economia chine­zească, mai multe administraţii locale le-au cerut oamenilor la care boala se manifestă mai slab sau fără simptome să meargă înapoi la muncă. Financial Times scrie despre cum puseul de pandemie aruncă fabricile din China şi lanţu­rile de aprovizionare în haos.

Lipsa de personal riscă să ducă la închi­derea uzinelor, iar îmbolnăvirile din rândul şo­ferilor de tir întrerup apro­vizionarea. Patronul unei fabrici de circuite integrate din provincia Shandong a spus că vineri doar 20% dintre angajaţi au venit la lucru, restul fiind bolnavi de COVID. „Unul câte unul au fost testaţi pozitiv. Mă tem că va trebui să închidem fabrica.“

Companiile nu au primit instrucţiuni des­pre cum să facă faţă creşterii îmbolnăvirilor du­pă ce anterior au funcţionat conform ghida­jelor stricte ale autorităţilor. Acum, în unele cazuri managerii pierd controlul afacerii, iar în altele ei apelează la măsuri de izolare a anga­jaţilor pen­tru a putea ţine uzina în funcţiune. Directorul unei fabrici de asamblare auto din provincia Hebei a spus că grupul din care face parte unitatea intenţionează să reintroducă un sistem în care angajaţii muncesc şi locuiesc la locul de muncă în timpul puseelor de pandemie.


Consensul printre economişti este că dacă guvernul de la Beijing şi afacerile chinezeşti pot aduce sub control ceea ce secretarul Trezoreriei SUA Janet Yellen a descris a fi „problema foarte complexă“ de a schimba abordarea faţă de COVID, atunci atât economia Chinei, cât şi cea mondială vor primi un stimulent binevenit.


Doar aşa liniile de producţie pot fi ţinute în funcţiune în timp ce angajaţii sunt feriţi de COVID. Ceea ce este clar acum e că impulsul dat iniţial de relaxarea măsurilor contra coro­na­virusului a scăzut rapid. O arată datele pri­vind mobilitatea, care s-a diminuat, scrie Bloom­berg. Iar fabricile închise şi sincopele de pe lanţurile de aprovizionare amintesc Eu­ro­pei şi altor părţi ale lumii dependente de importurile din China de penuriile apărute în 2020-2021, care au tras în jos economiile şi reprezintă temelia valului de inflaţie de azi. Experţii spun că perturbările de acum pot dura până în februarie. Dacă vor avea efecte în alte econo­mii ţine de stocuri, de cerere şi de cum învaţă China să se descurce cu pandemia.

De sănătatea economiei chinezeşti de­pinde întreaga economie mondială deoarece această ţară este cel mai mare exportator al lumii şi al doilea mare importator. Prin forţa cererii poate influenţa producţia industrială la nivel global, dar şi preţurile pentru mărfuri precum cereale, carne de porc, gaze şi petrol.

Banca Mondială a redus marţi perspectiva de creştere economică, iar alte instituţii internaţionale, cum ar fi Banca Japoniei, spun că noul val de pandemie din China aduce noi incertitudini pentru economii şi pune presiuni descendente pe economia globală. Consensul printre economişti este că dacă guvernul de la Beijing şi afacerile chinezeşti pot aduce sub control ceea ce secretarul Trezoreriei SUA Janet Yellen a descris a fi „problema foarte complexă“ de a schimba abordarea faţă de COVID, atunci atât economia Chinei, cât şi cea mondială vor primi un stimulent binevenit.

Acest lucru, în schimb, va da încredere sefilor marilor bănci centrale că majorările de dobânzi prin care lupta cu inflaţia vor avea rezultatul dorit şi că orice efect de recesiune va fi slab şi de scurtă durată. Însă misiunea acestor oameni esta ca în primul rând să stimuleze încrederea.

Aşa cum nimeni n-a ştiut ce se întâmplă în China în 2020, nici acum nimeni nu poate şti ce control are guvernul chinez. Renunţarea la politica de toleranţă zero faţă de COVID a venit tocmai pentru că protestele populaţiei scăpaseră de sub control.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO