Business Internaţional

China: Războaiele şi tendinţele expansioniste au adus SUA în situaţia actuală

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

09.08.2011, 00:04 750

Statele Unite trebuie să-şi revizuiascăuriaşele cheltuieli militare, ampla prezenţă de peste hotare şisă-şi adune curajul pentru a dispersa temerile legate de datorie,scrie presa chineză, reflectând presiunile politice resimţite deBeijing pe fondul amplelor deţineri de active în dolari ale Chinei,potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Conform comentariilor apărute în presachineză, problemele economice cu care se confruntă SUA şi UniuneaEuropeană derivă din disfuncţiile politice ale democraţiiloroccidentale şi din apetitul nesustenabil pentru cheltuieli alacestora.

Agenţia de ştiri Xinhua a legat de asemeneadecizia de reducere a ratingului de credit al SUA de o altăplângere a Chinei: cheltuielile militare ale SUA, despre careBeijingul crede că sunt menite să stea în calea ascensiunii Chinei.

"De la prăbuşirea Uniunii Sovietice, StateleUnite, ca singura superputere a lumii, s-a bazat pe forţa samilitară pentru a se amesteca peste tot în probleme internaţionale,fără a le păsa dacă economia poate susţine astfel de acţiuni", searată într-un comentariu al Xinhua, care a atras atenţia asupracosturilor uriaşe ale războaielor din Irak şi Afganistan.

"Acum este momentul potrivit ca StateleUnite, în faţa dificultăţilor economice, să reflecte asupragândirii şi faptelor lor dominatoare", scrie Xinhua.

Oficialii nu au comentat lovitura suferită deWashington după retrogradarea ratingului de credit, însă presachineză s-a plâns în legătură cu potenţialul efect negativ asupracreşterii economice a Chinei şi uriaşelor deţineri de titluriamericane de trezorerie.

"Pentru China, situaţia este una dificilă,pentru că sugerează că deţinerile noastre de active americane numai sunt la fel de sigure, iar guvernul trebuie de asemenea să deaexplicaţii în faţa oamenilor", a adăugat Yuan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO