Business Internaţional

China, pe locul doi in lume dupa rezervele valutare

17.01.2006, 20:11 59

Rezervele de valuta ale Chinei, care au ajuns la sfarsitul lui 2005 la suma record de 678,8 miliarde de euro (818,9 miliarde de dolari), au devenit un subiect de interes atat in China, cat si in afara acesteia, informeaza China View.

Astfel China a ajuns sa aiba rezerve valutare care se situeaza pe locul doi in lume, dupa cele ale Japoniei.

Rezervele valutare ale Chinei s-au apreciat foarte mult in ultimii ani in conditiile in care banca centrala, pentru a preveni aprecierea yenului, a preluat cea mai mare parte a fondurilor in dolari generate de excedentul comercial, din investitiile straine directe si din intrarile de capital strain.

In mod normal, orice crestere a economiei atrage si o apreciere a monedei nationale, dar China a preferat sa transfere acest surplus in rezervele monetare.

S-a apreciat faptul ca rezervele Chinei vor continua sa fie puternice si in acest an. "Este doar o problema de timp pana cand China va depasi Japonia", a declarat o sursa din interior.

Aceste acumulari au determinat o scadere a dolarului pe piata internationala. Zhuo Xiaochuan, guvernatorul bancii chineze People''s Bank, a negat zvonurile in urma carora China ar vinde rezerve valutare.

Aceeasi persoana din interiorul acestei industrii a subliniat faptul ca, in urma cifrelor publicate, se vede foarte clar ca rezervele in dolari ale Japoniei si ale altor tari scad, dar ale Chinei continua sa creasca.

De aceea, unii au ajuns la concluzia ca intre SUA si China exista o legatura informala in urma careia Chinei i se permite marirea rezervelor in valuta. "Daca aceasta ar decide sa vanda rezervele sale de dolari, acest lucru nu ar fi benefic nici pentru China, nici pentru SUA", a declarat aceeasi persoana.

Pe de alta parte, analistul Rob Subbaraman, de la Lehman Brothers din Tokyo considera ca o continua cresterea a rezervelor de dolari in China determina din ce in ce mai mult SUA sa isi doreasca aprecierea yuanului. De asemenea, s-a vehiculat ca unii senatori americani ameninta China cu taxe vamale mai mari pentru importuri daca nu va permite un curs mai ridicat al valutei.

Dar, chiar si in aceste conditii, dolarul inca domina piata valutara. Mai mult decat atat, economia SUA este inca mai puternica decat cea a Japoniei si a tarilor europene.

Desi unii cred ca rezervele Chinei sunt prea mari, Yu Weibin, de la Academia de Stiinte Sociale din China, a subliniat rolul important pe care il au rezervele valutare atunci cand exista pericolul unor crize financiare si al unor dezastre naturale. Evenimentele din ultimii ani nu fac decat sa intareasca opinia necesitatii unui fond de rezerva.

De asemenea, mai exista avantajul faptului ca in acest mod se intretine increderea oamenilor in propria lor valuta.

"China nu ar trebui sa-si schimbe politica referitoare la aceste rezerve", a declarat Yu.



Evolutia rezervelor valutare ale Chinei

* Rezervele valutare ale Chinei au atins in 2005 818,9 miliarde de dolari (678,8 miliarde de euro), cu 209 miliarde de dolari (173,2 miliarde de euro) mai mult decat anul trecut

* Numai in ultimul semestru al anului 2005 rezervele valutare au crescut cu 49,9 miliarde de dolari (41,3 miliarde de euro)

* In anul 2004 rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 207 miliarde de dolari (171,6 miliarde de euro)

* Rezervele valutare ale Chinei sunt

depasite doar de cele ale Japoniei, in valoare de 846,9 miliarde de dolari (702 miliarde de euro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO