Business Internaţional

China in OMC sau lupta pentru a cincea parte din glob

02.03.2001, 00:00 97



Negocierile Chinei de aderare la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), care au avut mai multe complicatii si intorsaturi decat un thriller al celebrului regizor Alfred Hitchcock, se apropie de final, relateaza Financial Times.

Mike Moore, presedintele OMC, Supachai Panitchpakdi, succesorul sau desemnat si Pascal Lamy, comisarul pe probleme de comert al UE au declarat recent ca statul asiatic ar putea adera la OMC chiar in aceasta vara.

Dar se pare ca nu toate problemele s-au rezolvat. In aceasta saptamana, cotidianul China Business Times relata ca Shi Guangsheng, ministrul comertului exterior, ar fi declarat ca statul chinez nu va putea intra in OMC "pana in octombrie sau noiembrie".

Perspectiva unei viitoare amanari va dezamagi marile companii multinationale, care asteapta cu nerabdare accesul imbunatatit pe piata adus de intrarea in structurile mondiale ale comertului. In 1999, importurile Chinei au fost de aproximativ 166 de miliarde de dolari.

Intarzierea va provoca, de asemenea, discutii aprinse in China pe tema statului de membru si o restrangere a relatiilor internationale, in special a celor cu Statele Unite.

Oficialii guvernului de la Beijing afirma ca prelungirea negocierilor va conduce la o politizare accentuata a dezbaterilor la nivel inalt, mai ales a celor ce vizeaza sectorul agricol.

ai principalii parteneri comerciali ai Chinei sunt ingrijorati de amanarea procesului de aderare la OMC. De parca economia americana nu avea destule probleme, daca statul asiatic nu va deveni membru al OMC pana la 3 iunie, nu vor exista garantii pentru respectarea statutului pentru "relatii comerciale normale si permanente" aprobat de Congres anul trecut.

Presedintele SUA va fi nevoit sa ceara Congresului prelungirea pentru inca 12 luni a drepturilor de comert acordate Chinei. Desi solicitarea va fi sigur aprobata, parlamentarii americani care nu agreeaza relatiile cu China se vor folosi de acest prilej pentru a critica politica de comert a SUA.

Aceasta controversa ar putea creste tensiunile dintre americani si chinezi si ar putea periclita candidatura Chinei pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2008, in conditiile in care Comitetul International Olimpic trebuie sa ia o decizie la mijlocul lunii iulie.

Unii analisti se tem de faptul ca procedurile Congresului ar putea afecta si tratatul incheiat in 1999 de administratia fostului presedinte Bill Clinton cu statul chinez, parte a procesului de aderare la OMC.

Desi acest tratat a fost sustinut de majoriatea oamenilor de afaceri americani, unii dintre acestia au facut diverse lobby-uri pentru modificarea anumitor prevederi, in special a celor legate de subventionarea agriculturii.

Economistii afirma ca exista mai multe puncte slabe care trebuie reglementate de China inainte de aderarea la forul comercial mondial, respectiv aranjamente speciale, care contravin normelor OMC, cu aproximativ o treime dintre tarile cu care statul asiatic intretine relatii de export-import.

Pe de alta parte, procedurile vamale, standardele tehnice si restrictiile la importurile de produse agricole sunt relativ invechite si impiedica liberalizarea fluxurilor comerciale.

Incercand sa diminueze aceste diferente, Uniunea Europeana a propus recent mai multe masuri de compromis intre China si membrii OMC. Cu toate acestea, aceste propuneri nu s-au bucurat de succes, in conditiile in care administratia Bush se concentreaza in principal asupra necunoscutelor problemei.

Robert Zoellick, reprezentantul de comert al SUA, urmeaza sa se intalneasca cu omologul sau chinez, iar observatorii afirma ca relatiile comerciale cu Beijingul nu sunt printre cele mai arzatoare puncte de pe agenda de discutii.

Altfel spus, noua administratie asteapta rezultatele urmatoarei runde de negocieri dintre China si OMC, din aceasta luna, pentru a-si definitiva conditiile.

Cu toate ca oficialii chinezi isi declara public nesiguranta in legatura cu data la care China va deveni membru al forului mondial, analistii considera ca statul asiatic nu doreste amanarea aderarii.

O intelegere de principiu ar putea fi incheiata inainte de summit-ul Forumului de Cooperare Economica in zona Asia Pacific din octombrie.

Statutul de membru ar putea fi confirmat oficial ulterior cu ocazia intrunirii ministeriale a OMC din Qatar din luna urmatoare, dar aceste tratative vor solicita multa diplomatie, determinare politica si un dram de noroc.

Exporturile Chinei au fost in 1999 de 195 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO