Business Internaţional

China a intors spatele presedintelui Bush in problema aprecierii yuanului

21.10.2003, 00:00 13

Presedintele Chinei, Hu Jintao, a respins, duminica, solicitarile SUA privind reevaluarea yuan-ului, dar a dat asigurari ca statul isi va respecta promisiunea de a deschide piata interna pentru concurenta straina. Presedintele american George W. Bush este supus presiunilor de catre producatorii din SUA pentru a convinge China sa liberalizeze cursul de schimb al monedei nationale. Unii parlamentari americani, nemultumiti de excedentul comercial in crestere al Chinei despre care afirma ca ii costa pe americani locuri de munca, au amenintat ca vor actiona pentru a revoca privilegiile comerciale ale Beijingului in SUA.
In ultimul an, mai mult de trei milioane de americani si-au pierdut locul de munca din cauza competitivitatii producatorilor asiatici, si in principal al chinezilor. Excedentul comercial al Chinei in relatia cu SUA depaseste impresionanta valoare de 130 de miliarde de dolari. Monedele asiatice au devenit subit un subiect fierbinte pentru electoratul american. Vineri, la Tokyo, prima capitala din turneul sau asiatic, Bush i-a sugerat premierului nipon Junichiro Koizumi sa stopeze eforturile menite sa deprecieze yenul.Hu si Bush nu s-au referit la problema valutara dupa intrevederea avuta in preajma summit-ului APEC, dar seful de stat chinez a declarat ca au convenit sa rezolve orice dispute comerciale care ar putea aparea prin dialog. Conform exportatorilor americani, cursul de schimb practic fix al yuanului, de aproape 8,28 unitati/dolar, este prea redus avand in vedere ritmul de crestere economica a tarii si rezervele sale valutare de 384 miliarde de dolari - aflate pe locul al doilea in lume. Pe primul loc se afla Japonia, cu rezerve ce depasesc 500 miliarde de dolari. Japonia incearca sa isi reflationeze economia prin intermediul interventiilor asupra cursului de schimb, pe care il mentine scazut in mod artificial prin achizitii masive de active americane. Insa presedintele Hu a reiterat ca politica valutara a Beijingului corespunde starii actuale a economiei chineze, gradului de reglementare financiara si situatiei companiilor sale.
"Vom mentine un nivel echilibrat si rezonabil al yuanului si vom incerca sa imbunatatim mecanismul de formare a cursului de schimb, printre alte reforme economice si financiare," a declarat Hu Jintao.Multi economisti sunt de acord ca bancile chineze au o pozitie atat de fragila incat liberalizarea prematura a yuanului si desfiintarea controalelor asupra fluxurilor de capital pot precipita o criza financiara in cea de-a sasea mare economie a lumii.
Zhou Xiaochuan, guvernatorul Bancii Populare Chineze, a respins de asemenea cerintele de reevaluare a monedei chineze. "Deficitul comercial al Statelor Unite este cauzat de dezechilibre structurale la nivelul economiei, si nu de rata de schimb a renminbi-ului". "Unii oficiali au pus problema somajului pe seama monedei chineze, incercand sa se justifice in preajma alegerilor electorale, insa acestia ar trebui sa analizele mai intai cauzele interne ale acestor probleme", a afirmat Zhou. Cu toate acestea, guvernatorul chinez a sugerat posibilitatea ca yuanul sa fie lasat sa fluctueze pana la o cotatie 8,7 dolar/yuan.
Simtind febra alegerilor prezidentiale de anul viitor, presedintele Bush a fost nevoit - chiar fortat - sa arate ca este constient de "problemele" cauzate de competitorii chinezi, si sa isi ridice deseori tonul in cadrul intalnirilor oficiale sau in aparitiile din mass-media. Unii analisti sunt de parere ca Bush incearca sa gaseasca un tap ispasitor pentru dezechilibrele curente ale economiei americane si sa ascunda erorile si politicile prea generoase.



Dolarul a castigat peste un procent fata de euro si yen
Moneda americana s-a apreciat cu peste un procent fata de euro si yen, luni, dupa ce cotidianul londonez The Times l-a citat pe Secretarul american al Trezoreriei, John Snow, care a reiterat politica dolarului puternic. Cursul de schimb a fost stabilit la 110 yeni pentru un dolar si 1,16 dolari pentru un euro. Ulterior, cotatiile s-au modificat la 109,94 yeni, respectiv 1,1657 dolari. Desi moneda americana nu se situeaza cu mult peste minimul din ultimii trei ani atins recent fata de yen, de 108,25 yeni pe unitate, operatorii bursieri considera ca ascensiunea monedei japoneze incepe sa incetineasca. John Snow a precizat ca strategia valutara a Washingtonului a fost "gresit inteleasa" de o serie de comentatori. Declaratiile sale au facut aluzie, in aparenta, la speculatiile de pe piata ca Statele Unite sunt in favoarea unui dolar slab.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO