Business Internaţional

Chiar daca au scazut, veniturile directorilor de pe Wall Street au multe zerouri in coada

04.03.2003, 00:00 13

Directorii executivi ai celor mai importante banci americane de investitii au castigat anul trecut remuneratii mai mici, insa ei sunt departe de situatia de a fi nevoiti sa faca economii, relateaza Financial Times.
Presedintele si directorul executiv de la banca de investitii Goldman Sachs, Hank Paulson a castigat anul trecut cu 36% mai putin decat in anul anterior, adica 12,1 milioane de dolari. Veniturile lui Paulson au fost diminuate de catre comisia bancii care stabileste remuneratiile, pe parcursul unui an in care valoarea actiunilor Goldman a scazut cu 27%, profitul net s-a micsorat cu 8% iar numarul salariatilor a scazut cu 13 procente. Veniturile lui Hank Paulson au fost dezvaluite in documentele prezentate Comisiei de Valori Mobiliare (Securities and Exchange Commission). Intre veniturile lui se numara un salariu de 600.000$, un bonus cash de 6,25 milioane $, actiuni restrictionate in valoare de 2,6 milioane $ si optiuni acordate conducerii ( stock options) valorand 2,64 milioane $.
Phil Purcell, directorul executiv al Morgan Stanley, ce-a de a doua mare firma de valori mobiliare din lume a avut in 2002 venituri mai mici cu 27% fata de anul anterior, adica 11 milioane de dolari. Remuneratia lui Purcell include un salariu de 775.000 $, un bonus cash de 5,62 milioane $, actiuni restrictionate in valoare de 2,3 milioane $ si optiuni (stock options) evaluate la 2,3 milioane $.
Seful de la Citigroup Sandy Weill a castigat anul trecut 30,3 milioane $, desi luna trecuta a tinut prima pagina a ziarelor cu declaratii conform carora el nu a dorit bonusuri in bani cash sau actiuni. Weill a primit optiuni de cumparare pentru 1,5 milioane de actiuni, la pretul de 32,05 $ pe actiune, adica cu 16% mai mic decat pretul mediu de anul trecut, ceea ce conduce la un castig de 14,5 milioane $.
Dupa ce pentru prima data in ultimii 12 ani profiturile din industria valorilor mobiliare au scazut pe tot parcursul anului, bonusurile totale in valoare de 7,9 miliarde $ acordate in cadrul firmelor de pe Wall Street au scazut cu 37%, conform datelor furnizate de comisia de control financiar-contabil a statului New York. Insa in ceea ce priveste remuneratiile acordate directorilor executivi, expertii spun ca investitorii nu ar trebui sa se astepte la disparitia totala a acestui tip de retributie.
Alan Johnson, director general al firmei Johnson Associates care ofera consultanta cu privire la remuneratia din industria serviciilor financiare, este de parere ca in momentul in care retributia baneasca a unui director executiv este redusa la zero, chiar daca acesta a solicitat acest lucru, s-ar trimite un semnal ca respectvul director a pierdut increderea consiliului de administratie sau ca altceva nu este in regula. "Acestia ar putea fi cele mai scumpe 10 milioane $ pe care i-au economisit vreodata", spune Alan Johnson.
Citigroup a inregistrat anul trecut un profit net de 15,28 miliarde $, cu 8% mai mare decat in cel din 2001, insa Sandy Weill a declarat ca el va renunta la bonus deoarece valoarea actiunilor companiei a scazut cu 25 de procente in decursul anului 2002. Acest declin s-a datorat in parte scandalurilor legate de activitatea de cercetare care au facut ca banca sa plateasca un acord de 400 milioane $ in urma investigatiilor asupra conflictelor de interese dintre activitatea de cercetare si cea de analiza. raluca.mirescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO