Business Internaţional

Cererea de petrol la europeni creşte pentru prima dată în ultimii doi ani, semn al revenirii activităţii economice

Unii analişti avertizează că datele din Europa ar trebui interpretate cu prudenţă, deoarece o parte a creşterii consumului de combustibil s-ar putea datora primăverii reci. Foto Shutterstock

Unii analişti avertizează că datele din Europa ar trebui interpretate cu prudenţă, deoarece o parte a creşterii consumului de combustibil s-ar putea datora primăverii reci. Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

29.07.2013, 21:14 357

Cererea de petrol a Europei este în creştere pentru prima dată în ultimii doi ani, semn al revenirii activităţii economice pe un continent a cărui economie trece prin cea mai lungă criză de după Al Doi­lea Război Mondial, scrie Financial Times.

Creşterea - în aprilie şi mai, primul avans consecutiv de la începutul anului 2011 - vine pe fondul altor date care arată că economia prinde forţă. Dacă se men­ţine, creşterea va aduce primul trimestru cu evoluţie pozitivă a cererii din 2010.

Cererea pentru benzină a urcat timp de trei luni consecutive, semn al dez­ghe­ţării activităţii economice deoarece reflectă, în parte, faptul că transportatorii fac mai multe drumuri, a explicat David Wech, analist la JBC Energy.

Pentru o piaţă a petrolului marcată de reducerea consumului în economiile ma­ture, dezmorţirea din Europa repre­zintă un factor neaşteptat care suţine preţurile ţiţeiului.

Agenţia Internaţională a Energiei a majorat proiecţia pentru cererea de ţiţei a Europei în al doilea trimestru cu 2% de la începutul anului, iar unii analişti consideră că în Europa consumul va continua să întreacă aşteptările.

Un alt semn al întăririi cererii în Europa, pe piaţa petrolului Brent, extras din Marea Nordului şi de referinţă pentru continent, traderii plătesc o primă pentru a se asigura că au ţiţei pentru livrări ime­diate.

Spre comparaţie, petrolul Dubai, folosit ca referinţă pentru exporturile către Asia, se tranzacţionează la un discount neobişnuit de mare, de aproape cinci dolari pe baril, faţă de Brent.

Unii analişti avertizează că datele din Europa ar trebui interpretate cu prudenţă, deoarece o parte a creşterii consumului de combustibil s-ar putea datora primăverii reci. „Ceea ce vedem ar putea fi atingerea fundului sacului. Cererea europeană a fost atât de slabă anul trecut încât nu se poate înrăutăţi mai mult”, consideră Michael Wittner, analist la Société Générale.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO