Business Internaţional

Cele mai bune locatii industriale din Europa

Cele mai bune locatii industriale din Europa

Click pentru imaginea intreaga

13.10.2006, 21:25 27

Conform unui raport publicat de European Distribution, publicat de Cushman & Wakefield, Republica Ceha se afla pe locul patru printre cele mai bune locatii de centre logistice si de distributie din Europa. Locatiile din Europa Centrala si-au schimbat pozitiile. Polonia a ajuns de pe locul sase pe locul cinci, iar Ungaria de pe opt pe sapte.
De la ultimul studiu, Republica Ceha a avansat de pe locul cinci pe locul patru. Decisivi in aceasta privinta sunt o serie de factori, precum costul pietei de munca, calitatea, accesibilitiatea si preturile de transport si proprietate, scrie ziarul slovac Financnik.
"Republica Ceha, Ungaria si Polonia au fost ajutate foarte mult de faptul ca au devenit membre ale Uniunii Europene, in 2004. Aceste tari beneficiaza de o miscare continua a productiei din Europa de Vest si de dezvoltarea pietelor de logistica locale, ajutate de preturile mici din regiune in comparatie cu cele din vestul Europei, de cresterea sectorului de retail si de imbunatatirea retelelor de transport", spune Ferdinand Hlobil, seful echipei industriale pe Europa Centrala de la C & W.
Belgia si-a pastrat prima pozitie in acest top. Atuurile ei sunt preturile mici la chirie si accesibilitatea.
Pe al doilea loc se afla Franta, care are preturi scazute la terenuri si costuri scazute de constructii, si are un punctaj mare in termeni de marimea pietei.
Olanda a ocupat locul trei (in trecut fiind detinatoarea pozitiei a patra), avand in prezent un loc mai bun datorita costurilor totale ale competitivitatii sale.
O scadere semnificativa, de pe pozitia a treia pe cea de-a sasea, a fost inregistrata de catre Germania, care este in prezent o destinatie mai putin atractiva decat Republica Ceha si Polonia, din punct de vedere logistic.
"Costurile au incetat sa mai fie un criteriu decisiv in alegerea locatiei pentru un centru de distributie. Transportul, tehnologiile de informare si accesibilitatea la o piata de munca au inceput sa conteze din ce in ce mai mult. Noua tehnologie deschide drumul catre o centralizare a coordonarii mai degraba decat catre o centralizare fizica de bunuri intr-un singur centru de distributie european", a mai adaugat Hlobil.
Spatiile logistice conteaza si ele foarte mult in Europa Centrala si de Vest. Companiile isi exprima un interes crescut pentru imbunatatirea calitatii spatiilor logistice facand astfel loc unor operatiuni mult mai eficiente.
Cererea foarte mare rezulta intr-o ocupare semnificativa a spatiilor logistice de foarte buna calitate in comparatie cu ocuparea spatiilor de o calitate mai putin buna. Nivelul chiriei in Europa Centrala a scazut putin, dar, conform expertilor, in urmatorii ani se poate astepta o mica crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO