Business Internaţional

Cel mai mare actionar Sotheby''s si-a vandut participatia

14.04.2006, 00:00 12

Cel mai important actionar al celebrei case de licitatie londoneze Sotheby''s si-a vandut intreaga participatie, fapt ce sugereaza increderea ca boomul realizat in domeniul artei plaseaza acest sector pe o pozitie foarte inalta.

Timp de sase ani valoarea actiunilor Sotheby''s a crescut constant, anul acesta fiind in crestere cu 70%, informeaza Financial Times.

Luna trecuta, grupul a spus ca 2005 a fost cel mai important an, raportand castiguri de 513 milioande dolari (442,6 milioane euro), cu un profit net in crestere cu 85%, de 68 milioane de dolari.

Ariel Capital Management, un investitor important care a cumparat actiuni Sotheby''s cu cinci ani in urma, a dezvaluit ca si-a vandut participatia de 12,3% pe care o detinea la casa de licitatie.

Chiar daca Ariel nu a comentat nimic in legatura cu aceasta vanzare, potrivit directorului departamentului de cercetare a companiei, Tim Fidler, valoarea intrinseca a actiunilor Sotheby''s a fost anul trecut de 22 de dolari per actiune. Ieri, actiunile casei de licitatii erau listate la bursa cu 30 $, dupa ce au suferit o usoara scadere la aflarea vestii ca Ariel si-a vandut participatia.

Escaladarea preturilor obiectelor de arta a starnit o serie de intrebari in legatura cu cat de mult va mai putea fi sustinuta aceasta explozie in domeniul artei.

Cele mai mari preturi s-au inregistrat la arta contemporana si la cea din Asia. Cu toate ca preturile sunt relativ stabile pe piata, Old Master preconizeaza salturi imense ale preturilor.

Saptamana trecuta, lucrarea "A view of Venice", a lui Joseph Mallord William Turner, vanduta cu 35,8 milioane de dolari, de doua ori mai mult decat estimarea initiala, a facut din ea cea mai scumpa pictura britanica vanduta vreodata la licitatie.

Cumparatorul sau a fost Steve Wynn, un magnat al cazinourilor din Statele Unite ale Americii.

Cu toate acestea, preturile din majoritatea segmentelor de arta raman la fel de nesemnificative, putin mai mari decat cele din 1990, cand s-a realizat un alt boom in domeniul artelor.

Vanzarea actiunilor de catre Ariel a fost a doua mare miscare facuta pana acum de vreun actionar Sotheby''s. In septembrie anul trecut, familia Taubman si-a micsorat participatia, ramanand cu 12,4%, ceea ce a determinat incetarea mentinerii controlului de catre Alfred Taubman, care a fost presedinte al casei de licitatie pana in 2000, cand a fost acuzat de fixare de preturi.

Ariel, care are ca simbol al companiei o broasca testoasa, a spus investitorilor, prin intermediul site-ului sau, ca "urmarind iuteala si farmecul sau ceea ce este la moda, nu este neaparat cea mai sigura cale de a-si realiza scopul propus".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO