Business Internaţional

Cel mai în vogă economist al momentului cere restructurarea birocraţiei din instituţiile UE

Thomas Piketty cere introducerea unui impozit pe profit comun în toate ţările din zona euro pentru descurajarea optimizării fiscale.

Thomas Piketty cere introducerea unui impozit pe profit comun în toate ţările din zona euro pentru descurajarea optimizării fiscale.

Autor: Alexandru Nanu

15.05.2014, 00:04 1354
Cel mai în vogă economist al momentului, Thomas Piketty cere reformarea în profunzime a instituţiilor Uniunii Europene pentru a se demonstra că acestea funcţionează pentru asigurarea egalităţii sociale şi face apel la introducerea unui impozit pe profit comun în toate ţările din zona euro pentru descurajarea optimizării fiscale. Cu cartea sa „Capital in the 21st Century“ (Capitalul în secolul XXI) Piketty face furori şi stârneşte controverse în lumea academică a ştiinţelor economice cu ideea că problema inegalităţii tot mai mari dintre venituri poate fi rezolvată prin taxe puternic progresive pe venitul investit şi pe avere. Mesajele sale sunt considerate stâlpul ideologic al renaşterii marxismului. Piketty a salutat într-un interviu pentru EurActiv decizia UE de a oferi cetăţenilor o putere de decizie mai mare pentru alegerea următorului preşedinte al Comisiei Europene prin nominalizarea candidaţilor din alegerile pentru Parlamentul European, dar a precizat că nu se aşteaptă ca situaţia să se schimbe prea mult fără implementarea unei reforme instituţionale profunde. Thomas Piketty, coautor al cărţii „Manifest pentru Europa”, l-a atacat pe Jean-Claude Juncker, fostul preşedinte al Eurogroup (reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro) şi fost premier al Luxemburgului, iar acum candidatul Partidului Popular, o formaţiune cu orientare politică de centru-dreapta. Piketty spune că este „surprinzător“ că Partidul Popular European l-a ales pe Jean-Claude Juncker să-i conducă campania electorală europeană având în vedere că Luxemburgul „a devenit evident un paradis fiscal“ şi oferă „o platformă de scutiri de taxe pentru companiile din alte ţări europene“. 
 
„Este un progres că oamenii simt că votul lor va conta la alegerea preşedintelui Comisiei Europene, în mod evident este un pas mare înainte“, a spus Piketty. Dar el nu are „nici o iluzie“ legată de ce poate realiza noua conducere a Comisiei Europene, chiar dacă aceasta este „aleasă în mod democratic“. Economistul francez face apel la stabilirea unui impozit pe profit comun în toate ţările din zona euro pentru a lupta împotriva optimizării fiscale. „În UE vom avea în curând o rată de impozitare pe profit mult mai mică decât în SUA. Rata de impozitare în America este de 35% la nivel federal, în timp ce în UE avem un nivel de aproximativ 25%, iar în curând de 15%“, a spus el, întrebându-se dacă cetăţenii europeni sprijină cu adevărat ca profiturile companiilor să fie impozitate mai puţin decât în SUA. Acest lucru, susţine el, va duce la o „taxare excesivă a forţei de muncă, în special a celei cu calificare medie sau scăzută. În cele din urmă s-ar ajunge la „o stagnare în ocuparea forţei de muncă şi a salariilor în comparaţie cu SUA“. „Toate acestea sunt simptomatice pentru o Uniunea care nu este îndeajuns de eficientă în a-şi atinge scopurile pentru care a introdus taxele, ceea ce explică parţial nivelul scăzut al ocupării forţei de muncă în Europa.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO