Business Internaţional

Cel mai bogat trader american învaţă să plângă: Căderile bursei americane i-au adus lui John Paulson pierderi de 3 miliarde de dolari

Cel mai bogat trader american învaţă să plângă: Căderile bursei americane i-au adus lui John Paulson pierderi de 3 miliarde de dolari

Autor: Adrian Voicu

11.08.2011, 16:16 2258

Managerul de fond care a devenit peste noapte, în 2007, unul dintre cei mai de succes traderi americani după ce a pariat puternic pe căderea pieţei imobiliare americane şi, ulterior, pe creşterea preţului aurului, a ajuns acum să fie considerat unul dintre cei mai mari perdanţi ai anului pe o piaţă de hedging în valoare de 2.000 de miliarde de dolari, conform Reuters.

Fondul său de hedging, Paulson&Co., care până în martie administra 38 de miliarde de dolari, a ajuns ca în prima săptămână din august să deţină doar 35 de miliarde de dolari, fondul pierzând tot mai mult din greutate cu fiecare cădere a bursei americane.

Unul dintre principalele fonduri administrate de Paulson a scăzut în acest an cu peste 30% în acest an, conform unei raportări a firmei către clienţii săi, comparativ cu un declin mediu de 6,1% conform datelor Hedge Fund Research.

Problema administratorului de 55 de ani este că a pariat pe o revenire puternică a economiei americane şi a pieţei imobiliare, pariu care nu pare să se grăbească să se împlinească. Şi un asemenea pariu s-a oglindit în achiziţii puternice de acţiuni în cadrul unor instituţii financiare precum Bank of America, Citigroup, Hartford Financial, Popular Inc. sau American Capital, companii care cel puţin în ultimele zile au avut pierderi puternice la bursa americană.

Şi împreună cu temerile privind o reintrare în recesiune şi cu căderea indicelui S&P cu 13%, tot mai mulţi clienţi ai lui Paulson se întreabă dacă nu cumva vor încheia anul în pierdere.

"Sunt mulţi investitori care au avut parte de câştiguri mari alături de John Paulson, dar mulţi bani s-au întors în fondurile lui, iar mulţi nou-veniţi în aceste fonduri se confruntă cu pierderi puternice", a declarat Daryl Jones, director în cadrul Hedgeye Risk Management, care oferă servicii de cercetare a investiţiilor către investitorii instituţionali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO