Business Internaţional

Cel mai bogat rus da cu subsemnatul

07.07.2003, 00:00 15



Procurorii rusi au eliberat, dupa interogatoriu, pe Mihail Kodorkovski, directorul executiv al companiei petroliere Iukos si cel mai bogat om din Rusia, dupa care l-a pus sub acuzatie pe principalul sau partener de afaceri, pentru furt din proprietatea statului.



Platon Lebedev este unul dintre principalii actionari ai Iukos si a fost arestat, miercuri seara, sub acuzatia ca ar fi delapidat statul cu peste 280 de milioane de dolari, incepand din anul 1994, cu ocazia privatizarii companiei Apatit, lider pe piata rusa a ingrasamintelor. Kodorkovski a apreciat ca retinerea lui Lebedev este ilegala si a avertizat ca va protesta oficial.



Informatia privind arestarea lui Lebedev s-a raspandit imediat in cercurile oamenilor de afaceri rusi, care sarbatoreau inca vestea ca miliardarul Roman Abramovici a achizitionat clubul englez de fotbal Chelsea.



O serie de oameni de afaceri din Rusia au apreciat ca actiunea autoritatilor reprezinta un atac la adresa elitei corporatiste autohtone, inainte de alegerile parlamentare prevazute in luna decembrie.



Desi situatia se precipita, Mihail Kodorkovski, a carui avere este estimata la 11 miliarde de dolari, a declarat ca fuziunea dintre companiile Iukos si Sibneft va fi finalizata conform planului. Platon Lebedev a avut o contributie majora in cadrul acestei tranzactii, dar arestarea sa nu reprezinta un obstacol pentru incheierea operatiunilor.



"Desigur ca am luat legatura cu conducerea Sibneft. Nimeni, insa, nu considera ca exista un motiv suficient care sa impiedice fuziunea. Totul decurge conform programului", a declarat Kodorkovski. Anuntul cu privire la arestarea lui Lebedev a provocat insa scaderea actiunilor Iukos cu peste sase procente, declin care a anulat aproximativ doua miliarde de dolari din valoarea de piata a companiei.



O serie de analisti considera ca tinta autoritatilor implicate in investigatie este Mihail Kodorkovski, dar au apreciat ca scopul actiunii legale nu este blocarea fuziunii dintre Iukos si Sibneft, compania petroliera a lui Roman Abramovici..



La sfarsitul lunii aprilie, Iukos si Sibneft au anuntat un proiect de fuziune cu o valoare de 12-15 miliarde de dolari. Tranzactia va forma al patrulea mare grup de profil din lume, cu o capitalizare de 35 miliarde de dolari si un potential similar cu cel al statului Kuweit. Grupul va controla o treime din productia petroliera a Rusiei.



Un joc politic?



Unii analisti au apreciat ca retinerea lui Lebedev reprezinta "un mesaj pre-electoral" din partea fortelor conservatoare de la Kremlin, la adresa "oligarhilor autohtoni", prin care ii avertizeaza sa nu se implice in problemele politice. "Din cand in cand, Kremlinul mai trage un foc de avertisment pentru a le reaminti cine conduce", a aratat Stephen O'Sullivan, de la United Financial Group.



Christopher Granville, de la aceeasi companie, crede ca Mihail Kodorkovski este vanat de autoritati din cauza sprijinului pe care l-ar putea acorda opozitiei liberale, in cursul alegerilor din decembrie. Scrutinul de la sfarsitul anului va fi urmat, in martie 2004, de alegerile prezidentiale, iar sansele presedintelui Vladimir Putin de a fi reales sunt ridicate.



"Kodorkovski s-a folosit de puterea si de averea sa pentru a promova proiecte politice si acest lucru nu poate fi acceptat de adminstratia de la Kremlin", crede Granville. Kodorkovski a sprijinit in mod deschis doua dintre cele mai puternice partide liberale, Yabloko si SPS, care vor concura impotriva fortelor de la Kremlin, in alegerile din decembrie.



Analistii au apreciat ca actiunea procurorilor nu va afecta pe termen lung increderea investitorilor in pietele rusesti. In prezent, indicele bursier de la Moscova - RTS - se situeaza in apropierea celor mai mari valori atinse in ultimii patru-cinci ani.



Mihail Kodorkovski



Avere neta: 2,4 miliarde dolari (locul 26 in clasamentul Forbes). Fost lider comunist de tineret, Kodorkovski a inceput sa faca avere prin tranzactii speciale in domeniul bancar si prin comert cu marfuri. Acum, seful de la Iukos si-a schimbat strategia, investind masiv in productie si in importuri de manageri si auditori occidentali. Piata aproba aceste initiative, sporind averea magnatului rus. Kodorkovski este un sustinator activ al opozitiei ruse, si sprijina financiar doua partide liberale. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO