Business Internaţional

Cel mai bogat om din Polonia ramane fara sprijin

15.11.2004, 00:00 16



Jan Kulczyk, cea mai bogata persoana din Polonia, era obisnuit ca numele sau sa deschida orice usa. Cuvantul sau a inceput insa sa isi piarda din valoare in urma unuia dintre cele mai mari scandaluri din Polonia postcomunista, scrie Financial Times.



Comisia parlamentara care desfasoara o ancheta privind activitatea PKN Orlen, cea mai mare companie petroliera din Polonia, l-a chemat pe Kulczyk la audieri intr-un posibil caz de trafic de influenta.



Omul de afaceri in varsta de cincizeci de ani trebuia sa apara in fata comisiei la inceputul saptamanii trecute, pentru a explica anchtatorilor natura relatiilor sale cu un fost agent KGB.



Kulczyk a declarat insa ca este prea bolnav pentru a face calatoria spre Polonia, acesta aflandu-se la momentul respectiv intr-o clinica din Londra.



La randul sau, comisia s-a declarat sceptica cu privire la scuzele prezentate de avocatul omului de afaceri.



Jan Kulczyk a fost catalogat drept "hot" si "spion" de catre politicienii din opozitia de dreapta si centru-dreapta, iar fostele sale legaturi in guvernul de centru-stanga al partidului SLD (social democrati) au devenit tot mai slabe in ultimul timp.



Pentru mediul de afaceri polonez, scandalul reprezinta o provocare serioasa. Intreprinzatorii se tem ca atacurile politice asupra lui Kulczyk le pot afecta serios imaginea, in conditiile alegerilor generale de anul viitor.



"Febra perioadei pre-electorale creste odata cu sentimentele impotriva oamenilor de afaceri venite atat din partea stangii cat si din partea asa numitei drepte", a declarat Henryka Bochniarz, sef al confederatiei angajatorilor din sectorul privat al Poloniei.



Kulczyk si-a facut averea printr-o combinatie de acces rapid la capital, abilitati in a atrage parteneri straini, si o doza de "noroc" - omul potrivit la locul potrivit atunci cand guvernul a operat privatizari masive.



Kulczyk a inceput afacerile cu un cadou de 1 milion de dolari primit de la tatal sau care avea afaceri in Germania.



Primul sau mare succes a fost vanzarea a 3.000 de automobile Volkswagen catre politia poloneza. La inceputul anilor '90, acesta a platit statului 30 de milioane de dolari - o suma imensa pentru Polonia acelor timpuri - pentru cumpararea unei berarii de top, Browary Wielkopolskie.



Mai tarziu, Kulczyk a cooperat cu cateva companii sud africane pentru achizitia altei berarii, Browary Tyskie.



Acesta si-a diversificat mai apoi afacerile, intrand in asigurari, imobiliare, telecomunicatii, energie si autostrazi. In 2000, a cooperat cu France Telecom pentru privatizarea retelei poloneze de telecomunicatii, Tpsa.



In prezent, Kulczyk Holding, miezul complexei retele de afaceri are actionar majoritar pe sotia omului de afaceri, Grazyna. Compania detine active in valoare de 2,75 miliarde de euro.



In zilele sale de glorie, Kulczyk avea relatii stranse cu Aleksander Kwasniewski, presedintele Poloniei, si cu Leszek Miller, fost prim ministru (a demisionat in acest an urma unui scandal de afaceri).



Kulczyk a negat acuzatiile conform carora succesul sau in afaceri s-a datorat legaturilor politice. Saptamana aceasta, Kulczyk a declarat catre Financial Times: "Afacerile mele nu au legatura cu politicienii. Ce influenta pot avea politicienii asupra vanzarilor de bere, automobile, polite de asigurare sau servicii de telecomunicatii?".



In prezent, chiar si criticii sai pot spune ca are din ce in ce mai putine contacte cu lumea politica. Marek Belca, actualul prim ministru, il evita pe Kulczyk.



Cele mai recente probleme ale miliardarului au venit dupa ce o comisie parlamentara a dezvaluit continutul mai multor dosare ale agentiei de spionaj, informatii cu privire la intalnirea sa de anul trecut , din Viena, cu un fost agent KGB Vladimir Alganov. Alganov a fost implicat in mai multe scandaluri politice din Polonia, in urma carora un prim ministru a demisionat iar imaginea lui Kwasniewski a fost patata.



Oamenii de afaceri de top din Polonia nu sunt impotriva lui Jan Kulczyk dar nici nu se grabesc sa il sprijine. Acestia se tem de efectele opiniei publice intro perioada in care politicieni tind spre stanga extrema, cu propuneri precum majorarea limitei impozitului pe venit la 50%.



Simpatia publicului fata de magnat se lasa asteptata intr-o tara in care doar o treime din polonezi cred ca au existat pana acum posibilitati reale de imbogatire pe cai cinstite, conform unui studiu de opinie realizat anul acesta.



In cursa pentru alegeri, politicienii vor miza pe aceasta atmosfera pentru a castiga voturile din primavara viitoare, in contextul in care audierile comisiei de investigatie sunt televizate iar membrii sai apar pe primele pagini ale ziarelor aproape zilnic. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO