Business Internaţional

Cei patru granzi din audit vor raspundere limitata

14.09.2004, 00:00 60



O prima decizie a guvernului britanic, de a respinge propunerea de limitare a raspunderii companiilor de audit in fata companiilor aflate in faliment, s-ar putea dovedi ca fiind o infrangere pentru cele patru mari companii de audit, PricewaterhouseCoopers, KPMG, Deloitte & Touche si Ernst & Young.



Industria europeana a auditului ar putea urma exemplul britanic si Uniunea Europeana ar putea lua o decizie similara cu cea a guvernului britanic, scrie Wall Street Journal Europe.



Decizia Departamentului Comertului si Industriei din Marea Britanie de a respinge propunerea cu privire la o restrangere a raspunderii auditorilor in cazul clientilor care ajung la faliment, a spulberat sperantele firmelor de audit in legatura cu o legislatie mai permisiva in acest domeniu. "O eventuala decizie cu privire la revizuirea legislatiei Uniunii Europene in acest domeniu este din ce in ce mai putin probabila, de vreme ce un membru important a hotarat ca o asemenea schimbare nu este necesara" a declarat Jeremy Jennings, director pe probleme de reglementari si relatii guvernamentale, la Ernst & Young Global din Bruxeles.



Tari ca Germania si Grecia au stabilite limite ale raspunderii auditorilor, in timp ce in tari ca Danemarca si Spania firmelor de audit li se permite sa isi negocieze direct cu firmele carora le asigura serviciile nivelul acestei raspunderi. Industria de audit urmarea indeaproape succesiunea evenimentelor in aceasta problema in Londra, dat fiind rolul acestui oras, de capitala financiara a Europei.



Limitarea raspunderii companiilor de audit in fata clientilor reprezinta o problema de interes major pentru cele patru mari firme de audit. Acest interes sporit pe aceasta tema survine ca urmare a despagubirilor imense pe care ar putea fi obligate sa le acorde corporatiilor intrate in bancruta cum ar fi grupul american Enron si cel italian Parmalat.



Astfel, luna trecuta Parmalat a intentat un proces impotriva firmelor din reteaua globala a Deloitte & Touche si cea a Grant Thornton, solicitand despagubiri de cel putin 10 miliarde de dolari. Acuzatiile se referau la rolul auditorilor care, conform Parmalat, ar fi fost "crucial in disparitia a peste 14 mld. $ din vistieria companiei".



Unitatea italiana a grupului Grant Thornton si alte firme afiliate au fost principalii auditori externi in perioada 1990-1999, si a continuat sa furnizeze servicii de audit pentru unele filiale ale companiei pana la prabusirea Parmalat din decembrie 2003. Din 1999, Deloitte a devenit principalul auditor extern al companiei.



Deloitte a raspuns acestor acuzatii, sustinand ca procesul este nejustificat: "De fapt actiunile desfasurate de filiala noastra din Italia au condus la descoperirea fraudei." Filiala americana a Grant Thornton s-a aparat precizand ca nu a avut nici un contract cu Parmalat si ca nu a primit nici un fel de remuneratie din partea lor.



In Marea Britanie, Ernst & Young ar putea fi trasa la raspundere pentru 3,84 miliarde de euro, aferente serviciilor prestate asiguratorului Equitable Life, care a fost aproape de a intra in colaps in anul 2000.



Cele patru mari firme de audit se tem ca un numarul mare de procese ar putea determina falimentul uneia dintre ele, si ar putea afecta prestigiul marilor firme publice auditate. "Orice intarziere in reforma este periculoasa pentru noi", declara Peter Wyman, director la PricewaterhouseCoopers LLP din Marea Britanie.



Investitorii nu sunt dispusi sa dilueze din responsabilitatile auditorilor in legatura cu problemele care apar in supervizarile lor. Marile fonduri de investitii britanice ca Morley Fund Management si Hermes Investment Management s-au declarat impotriva limitarii raspunderii auditorilor.



In plus, scandalurile din ultimii ani a transformat problema in una greu de "digerat" din punct de vedere politic. Cel putin in SUA, cei patru granzi ai auditului s-au impacat cu ideea ca, deocamdata, o schimbare legislativa in acest domeniu are sanse aproape nule de a se produce.



Guvernul britanic a respins propunerea de instaurare a unei limite responsabilitate dupa ce un studiu realizat in aceasta vara realizat de catre oficialii pe probleme de concurenta, a relevat ca o miscare in acest sens nu ar avea efecte benefice asupra nivelului de concurenta. Guvernul analizeaza oportunitatea stabilirii unui plafon direct al despagubirilor maxime posibile sau o limitare in functie de marimea comisioanelor incasate de compania de audit pentru serviciile prestate.





In ciuda evidentului pas inapoi in aceasta problema, firmele de audit cred ca o schimbare este inca posibila. Departamentul Comertului si Industriei a anuntat ca va analiza posibilitatea de a permite firmelor de audit sa isi negocieze cu companiile-client o anumita limitare a raspunderii. Aceasta ar insemna ca auditorii ar putea fi trasi la raspundere doar pentru daunele pentru care justitia va hotari ca au o legatura directa cu prestatia lor. "Viziunea noastra este ca, pentru a fi pusi la adapost impotriva unor obligatii catastrofice, avem nevoie de un plafon direct, dar vom fi intr-o situatie extrem de favorabila chiar si in cazul stabilirii unui plafon proportional", afirma Wyman, adaugand ca Marea Britanie ar putea introduce o legislatie in care sa fie introdus un plafon proportional, cel mai devreme in luna ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO