LIVE: Acum la ZF IT GENERATION: Ce oportunităţi sunt pe piaţa locală de e-commerce în segmentul B2B? O discuţie cu Attila Okányi, country manager merXu România şi Ungaria
Business Internaţional

Cei mai mobili muncitori din UE rămân acasă în număr record. În blocul comunitar, deficitul de forţă de muncă se adânceşte

Un număr record de polonezi, cândva cei mai mobili muncitori din UE, spun că aleg să nu mai emigreze, în contextul unui boom al lo­curilor de muncă pe plan local şi al creş­terii deficitelor de forţă de muncă din economii mai bogate, precum Ger­ma­nia şi Marea Britanie, scrie Bloomberg.

Cu şomajul aproape de cel mai scăzut nivel din istoria ţării şi cu fie­care a doua companie rapor­tând dificultăţi în creş­tere în găsirea de forţă de muncă pe plan local, aproape 76% din­tre po­lo­nezi exclud „ca­te­­goric“ opţiunea de a căuta de muncă peste gra­niţe, potrivit unui son­daj realizat de Work Ser­vice.

Acesta este cel mai ridicat procent de când furnizorul de servicii de recrutare cu sediul în Varşovia a început să monitorizeze preferinţele de migraţie din Polonia cu patru ani în urmă, când jumătate din participanţii la sondaje indicau că intenţionează să rămână acasă. Schimbarea majoră înregistrată în Polonia se resimte puternic la nivelul pieţelor muncii din Europa Occidentală, Marea Britanie înregistrând în primul trimestru un declin record al ratei de angajare în rândul cetăţenilor din cele opt ţări fost comuniste, inclusiv Polonia, care au aderat la UE în 2004.

De când Polonia a intrat în bloc, aproximativ 2,6 milioane de oameni s-au îndreptat către ţări în principal din Europa de Vest, atraşi de joburile mai bine plătite şi încercând să-şi crească nivelul de trai. În Polo­nia, ani de şomaj în declin şi al doilea cel mai rapid ritm de creştere a sala­riilor din acest deceniu schimbă preferinţele mun­ci­torilor într-o eco­no­mie care ar putea creş­te cu un ritm de peste 4% pentru al doilea an con­secutiv. Totuşi, salariul me­diu pe oră în Polonia a fost de numai 6,03 euro anul trecut, al treilea cel mai scăzut din UE şi cu 20 de euro mai puţin decât media blocului.

Diferenţele de la nivelul salariilor reprezintă motivul principal pentru care aproape 12% dintre muncitorii polo­nezi, sau 2,6 milioane, încă se gândesc să emigreze, comparativ cu aproape 14% anul trecut, potrivit sondajului Work Service.

Munca peste hotare încă îi atrage pe tinerii polonezi. Un interes pentru emigrare „a crescut în special“ în rândul cu cei având vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani, ceea ce înseamnă că aceştia se regăsesc într-o situaţie „permanent dezavantajoasă“ pe piaţa locală a muncii, potrivit Work Service.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.