Business Internaţional

Cehii spera ca legea falimentului va propulsa cresterea economica

16.09.2005, 19:28 15

Analistii cehi cred ca noile legi referitoare la faliment vor ajuta mediul de afaceri din Republica Ceha, informeaza The Prague Post.

Dupa patru ani de propuneri disperate si o serie de negocieri care pareau fara rezultat, cadrul legislativ referitor la procedurile de faliment din Republica Ceha este aproape finalizat.

Cabinetul guvernamental ceh a aprobat pe data de 31 august o lege privitoare la faliment, despre care analistii cred ca nu numai ca va intari mediul de afaceri ceh, dar si ca va oferi creditorilor mai multa putere de decizie in legatura cu inceperea procedurilor de faliment.

"Noul proiect de lege va intari puterea creditorilor, ceea ce este un lucru bun", spune Viktoria Plivova, purtatorul de cuvant al Camerei de Economie. "Speram intr-un vot favorabil din partea Camerei Deputatilor. Este o lege de care avem mare nevoie." Expertii cehi au criticat de nenumarate ori prezenta lege a falimentului deoarece ofera prea multa putere de decizie sistemului judiciar. Din punctul lor de vedere, legea curenta determina proceduri de faliment indelungate si costisitoare, care descurajeaza investitiile.

Legea este programata pentru o prima citire in fata Camerei Deputatilor chiar in luna aceasta. Daca Parlamentul este de acord, aceasta masura va trece apoi pentru semnare de catre presedintele Vaclav Klaus anul viitor.

Legea a fost propusa la comun de catre Ministerul de Justitie si de biroul primului-ministru. Propunerea este rezultatul unui an de dezbateri intense in parlament. Martin Jahn, care lucreaza in cadrul biroului primului-ministru pe probleme economice, spera ca se va bucura de sustinerea partidului de opozitie al Democratilor Civici (ODC).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO