Business Internaţional

Cehia va introduce pensiile private, dar cu aderare voluntară

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

03.03.2011, 23:55 35

În contextul în care ţări ca Polonia şi Ungaria au decis să-şiinverseze reformele din sectorul pensiilor, guvernul ceh sepregăteşte să introducă o nouă lege a pensiilor pentru a reducerolul statului în finanţarea plăţilor legate de pensii, potrivitpresei internaţionale.

Salariaţii cehi cu vârsta sub 35 de ani vor putea opta în modvoluntar pentru transferul a 3% din contribuţiile sociale de 28% înconturi deschise în cadrul unui fond privat de pensii, alte 2procente urmând să vină din salariile acestora. Totalul de 5% i-adezamăgit însă pe unii analişti, care speraseră ca procentul să fiemai apropiat de 9%, iar natura voluntară a aderării la acest sistemeste de asemenea neobişnuită.

Dacă va trece de parlament, noua lege a pensiilor va intra învigoare începând cu anul 2013.

Merg pe aderare voluntară

Pentru a nu se repeta pe viitor scenariul din Ungaria, undeguvernul a decis o retransferare a economiilor acumulate înconturile fondurilor de pensii private către stat, executivul cehs-a ferit să facă obligatoriu transferul către un pilon bazat pefonduri private.

Pentru a acoperi deficitul aşteptat în vistieria statului pefondul reducerii contribuţiilor către sistemul public de pensii,guvernul ceh intenţionează să majoreze TVA pentru anumite categoriide produse de la 10% la 20% şi să reducă taxele plătite deangajatori pentru a încuraja angajările şi a majora veniturile.

Guvernul ceh alocă în prezent o treime din bugetul de statpentru plata pensiilor. Acesta estimează că în lipsa reformelor 50%din cheltuielile bugetare vor merge către plata pensiilor până în2050, procentul urmând să crească la 100% până în 2065.

Sistemul de stat a înregistrat un deficit de 30 de miliarde decoroane (1,2 mld. euro) anul trecut, în parte din cauza crizeieconomice care a slăbit piaţa muncii şi în parte pe fondulcreşterii raportului pensionari/angajaţi.

Caracterul voluntar al aderării ar putea afecta procentulparticipării în cadrul noului sistem, reducându-l semnificativ subestimarea guvernului de 50-60%. Unii analişti spun că acesta s-arputea ridica la aproximativ o treime din cei 5 milioane deangajaţi.

Propunerea de privatizare parţială a sistemului ceh de pensiiriscă să atragă prea puţini oameni care vor economisi prea puţinpentru ca guvernul să-şi poată atinge obiectivul de eliminare adeficitelor pe termen lung, spun analiştii, conform agenţiei depresă Thomson Reuters.

"Propunerea guvernului are un caracter atât de prudent, încâteste practic irelevantă. 90% din pensiile viitoare vor veni tot dinsistemul de stat", declară Ondrej Schneider, economist în cadrulInstitute for International Finance.

Participarea va ajuta bugetul pe termen scurt, însă pe termenlung va spori presiunile.

Guvernul se aşteaptă ca reforma să genereze iniţial o gaură înveniturile de stat, incluzând 20 miliarde de coroane (0,82 mld.euro) sub formă de contribuţii pierdute de la cei care opteazăpentru noul sistem şi 20 de miliarde de coroane dintr-o reducere ataxelor sociale plătite de companii.

Un alt obstacol în calea planului de reformă ar putea fireprezentat de criticile ferme exprimate de opoziţia cehă faţă deunele elemente ale acestuia.

Polonia şi Ungaria s-au întors la 180 degrade

Spre deosebire de Cehia, în cadrul eforturilor de acoperire adeficitelor bugetare, Ungaria şi Polonia, cele mai importanteeconomii din regiune, îşi "inversează" reformele implementate însistemul pensiilor, scrie The Wall Street Journal.

În mai, guvernul polonez este aşteptat să-şi finalizezeplanurile de redirecţionare a contribuţiilor angajaţilor dinsprefondurile private de pensii în vistieria statului pentru susţinereafinanţării cheltuielilor generale şi reducerea datoriei de stat.Lituania şi Estonia au urmat căi similare în ultimii doi ani.

În Ungaria, unde datoria publică echivalează acum cu 80% dinPIB, fondurile private de pensii administrau contribuţiileobligatorii ale angajaţilor din 1997, însă guvernul ţării a decisanul trecut eliminarea contribuţiilor către fondurile private,acestea mergând acum la stat. Astfel, în conturile statului auintrat aproape 11 mld. euro.

Pensiile private în Europa de Est

Cehia

Pe fondul dificultăţii finanţării deficitului sistemului depensii de stat, guvernul va redirecţiona o parte din contribuţiilesociale către un sistem privat.
3% din contribuţiile sociale de 28% vor fi transferate în conturiledeschise de participanţi în cadrul unui fond privat de pensii, alte2% urmând să vină din salariile acestora.
Aderarea la sistemul privat va avea un caractervoluntar.Polonia
Intenţionează să reducă transferurile către fondurile private depensii în încercarea de a-şi consolida finanţele publice.
Sumele transferate din contribuţiile polonezilor vor fi reduse dela 7,3% din salariul brut la 2,3% începând cu luna aprilie aacestui an.
Începând cu 2017, 3,5% din salariile brute vor fi virate cătrefondurile private de pensii.

Ungaria

A decis să mute activele deţinute de fondurile private de pensiiîn valoare de 11 miliarde de euro sub controlul statului.
Fostul guvern a votat pentru o majorare graduală a vârstei depensionare la 63 de ani în 2016 şi 65 în 2021.
Actualul executiv ia în considerare limitarea pensiilor astfelîncât sistemul să nu înregistreze deficit. Adică pensionarii ungurivor primi o parte din banii acumulaţi în sistemul de pensii, o sumătot mai mică în condiţiile în care numărul de pensionari vacreşte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO